baclava greceasca
Ca mai toate dulciurile turcești sau grecești baclavalele sunt foarte dulci şi consistente. Dacă reţeta originală se prepară într-o zi de muncă, gospodinele moderne o pot prepara repede, fără prea mari bătăi de cap ( eu însă fac foile acasă)
Cea mai complicată parte a reţetei de baclava este prepararea aluatului şi întinderea foilor care trebuie să fie atât de subţiri încât să vezi prin ele. Cum puţine femei au îndemânarea şi timpul necesar pentru a face aceste foi, cel mai simplu e să folosiţi foi de plăcintă din comerţ. Secretul baclavalelor constă în siropul folosit. Acesta trebuie a fi turnat fierbinte peste prăjitura rece, sau siropul rece turnat peste prăjitura abia scoasă din cuptor.(eu aleg varianta baclava calda sirop rece, imi place mai mult)
Ingrediente:
Ingrediente:
Pentru foi
8 pahare faina
1 ou
2 pahare amidon
1/2 lingurite sare
1 pahar vin
500 ml ulei
cuișoare
Pentru umplutura
1 kg nuca măcinata
1 pachet pâine prăjită (friganea)
1lingura scorțișoara
200 gr zahar
Pentru sirop:800 gr zahăr
3 pahare apă
½ lămâie sau portocală (zeamă şi coajă)
Pentru sirop:800 gr zahăr
3 pahare apă
½ lămâie sau portocală (zeamă şi coajă)
7-9 cuișoare
1 bat scorțișoara
3 linguri coniac
1 lingura miere
Mod de preparare:
Sirop
Apa , scorțișoara, mierea, coniac , zeama , coaja de lămâie /portocala si zaharul se fierb, amestecind din cind in cind. Din serbetul care fierbe se pica o picatura pe o unghie. Daca pe unghie nu curge in stinga sau in dreapta, inseamna ca serbetul e gata.
Din faina , ou sare si vin se face un aluat.
Se framinta pina devine ca lobul urechii de moale. Din aluat se rup bucati de marimea unei cepe medii. Bucatile astfel rupte (30) se intind (aceste foi se numesc yufca) la marimea tavii care se va folosi. Se foloseste amidon la intinderea yufcilor.
Se asaza in tava patru yufca ( foi) apoi se pune umplutura de nuca, apoi cite o yufca si cite un strat de nuca pisata pina se pun toate foile si toata nuca. Marginile foilor care ies peste marginea tavii se intorc spre tava. Se taie baklavaua in lung si in lat. In fiecare pătrat de baclava înfigem un cuișor. Punem uleiul sa se încingă si apoi cu lingura punem peste baclava. Preîncălzim cuptorul (aer ) la 180 de grade
Baclava se coace la cuptor pana se rumenește, la foc mai mic si se lasă aproape 2 ore sa se facă. Se lasa apoi sa se răcorească 5 minute. După care adăugam ușor cu lingura șerbetul rece. Atenţie, siropul trebuie lăsat să fiarbă bine. Se recomandă ca siropul să fie rece dacă îl turnăm imediat după ce am scos plăcinta din cuptor, fie lăsăm baclavaua să se răcească şi turnăm deasupra sirop fierbinte. Astfel foile îşi vor păstra consistenţa potrivită fără să se cruzească ori să se înmoaie excesiv.
Baclava se coace la cuptor pana se rumenește, la foc mai mic si se lasă aproape 2 ore sa se facă. Se lasa apoi sa se răcorească 5 minute. După care adăugam ușor cu lingura șerbetul rece. Atenţie, siropul trebuie lăsat să fiarbă bine. Se recomandă ca siropul să fie rece dacă îl turnăm imediat după ce am scos plăcinta din cuptor, fie lăsăm baclavaua să se răcească şi turnăm deasupra sirop fierbinte. Astfel foile îşi vor păstra consistenţa potrivită fără să se cruzească ori să se înmoaie excesiv.
Baclavaua trebuie să se „aşeze” 24 de ore înainte de a fi servită. Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu