dulceata de nuci

dulceata nuci verzi
 Dulceaţa de nuci verzi este una dintre cele mai rafinate dulceţuri locale, combinaţie aromată, dulce-amărui-acrişoară, cu o textură unică, întrecută în eleganţă poate doar de cea de cireşe amare. Dulceaţa de nuci verzi este diferită de toate celelalte dulceţuri, pentru că marea ei calitate nu constă în masa de fruct ci în aromă şi textură fiind mai degrabă vorba de o conservare în sirop, inspirată din bucătăria grecească
Una dintre cele mai delicate părţi ale acestei reţete este curăţarea nucilor, cunoscute pentru pigmentul puternic care pătează cu încăpăţânare. Folosiţi mănuşi şi evitaţi pe cât posibil contactul cu partea curăţată a nucilor. Pentru spălarea mâinilor folosiţi zeamă de lămâie (sare de lămâie) sau oţet. Spălaţi cu insistenţă. Repetaţi
Nucile pentru dulceaţă se culeg în la sfârşitul lunii mai – prima jumătate a lunii iunie.
Ingrediente:
2 kg nuci verzi
2 kg zahăr
500 ml apă
zeama de la 3 lămâi
3 linguri esenţă de vanilie
Preparare:
Curăţaţi nucile de coajă şi puneţi-le imediat în apă rece.
Spălaţi borcanele.
Lăsaţi nucile minim 12-24 de ore în apă rece. Schimbaţi apa de câteva ori până se limpezeşte pentru a scăpa de excesul de tanin.
Amestecaţi apa cu zahărul şi puneţi-o la foc mic pa aragaz.
După ce zahărul s-a topit adăugaţi nucile.
Fierbeţi la foc mic şi luaţi spuma care se formează.
După ce dulceaţa nu mai face spumă, adăugaţi zeama de lămâie şi vanilia.
Lăsaţi să mai dea câteva clocote şi verificaţi consistenţa. Trebuie să fie ca mierea închisă la culoare (gălbui-verzuie).
Pentru a verifica consistenţa siropului folosiţi un pahar cu apă rece în care picuraţi dulceaţă. Dacă se coagulează în apa rece (nu se dizolvă), siropul este suficient de legat.
Lăsaţi să se răcorească.
Umpleţi borcanele cu nuci.
Turnaţi siropul peste.
Astupaţi borcanele, întoarceţi-le cu capul în jos, acoperiţi-le cu pături şi lăsaţi-le să se răcească peste noapte.

Comentarii

Postări populare