ekmek kataifi

Buna ziua dragii mei, o reteta care mie imi place foarte mult. Este foarte dulce , iar kataifi insiropat are aroma si e delicioasa
Ingrediente
Pentru sirop
700 gr zahăr
500 ml apă
2 vanilii
2 linguri coniac
Pentru baza
500 gr fidea kataifi
125 gr unt
Pentru crema
1 l lapte
6 gălbenușuri
200 gr zahăr
100 gr făină de porumb
100 gr unt
2 zahar vanilie
1 linguriță extract de vanilie
Pentru frisca
500 ml smântână 35% grăsime
50 gr zahăr pudră
1 linguriță extract de vanilie
Mod de preparare
sirop
Se toarnă apa și zahărul într-un vas mic, care a pus pe foc mediu la fierbere. Se agită și așteptați să se topească zahărul. Odata topit se ia de pe foc, se adauga vanilia si coniac si se pune deoparte să se răcească.
baza de kataifi
Deschidem kataifi cu degetele noastre. Răspândim pe o tavă de copt (25x35 cm.) Pe toată suprafața. Se topește untul într-o cratiță la foc mediu. Stropiti cu unt topit, tot kataifi și se coace o ora  la 160 de grade în cuptor preîncălzit. Scoateți din cuptor și se toarnă  siropul rece cu o lingură și asigurați-vă că pentru a merge peste tot. Kataifi se strange puțin cind este copt, dar punand siropul rece se va deschide din nou. Se lasă o jumătate de oră pentru a trage siropul.
crema
Într-o cratiță se toarnă laptele, apoi jumătate din zahăr, fără a se amestecă și să înceapă să se încălzească amestecul la foc mediu-scăzut (atenție vrem să se încălzească și să nu ardă lapte). Când este gata, se ia de pe foc și se amestecă. Într-un castron mare, se adauga galbenusurile de ou și zahărul rămas și se amestecă bine cu un tel. Adaugam vanilie si faina de porumb și se amestecă cu telul. În cazul în care amestecul este prea gros, se adaugă putin lapte. Practic ceea ce facem este un fel de crema patisera. Finalizarea procesului prin adăugarea unui pic de lapte în amestec cu ouă și apoi se amestecă cu tel. La final se toarna peste amestecul cu ouă în oală, se amestecă și se pune  din nou, la foc mic și apoi se amestecă până devine ca o smântână groasă. Din când în când amestec si gust puțin. În cele din urmă se adaugă untul rece care se taie în cuburi și se amestecă bine până când untul se topește. Imprastiati crema peste tot kataifi bine răcit. Răspândim pe întreaga suprafață și nivelam cu ajutorul unei spatule de plastic. Acoperim vasul cu o membrana asta pentru ca  crema nu face crusta și  lasam sa ajunga la temperatura camerei, apoi în frigider să se răcească bine timp de aproximativ 2-3 ore.
frisca
Punem smantana cu zaharul pudra si vanilie in bolul de la mixer si batem bine , pana si dubleaza volumul. Punem frisca in cornet si punem peste crema . Decoram cu capsuni.
Eu am pus in pahare, dar puteti sa serviti cum doriti
 

Comentarii

Postări populare