Dolmades
Dolmades
Dolmades este un binecunoscut fel de mancare grecesc pentru meze. Preparate similare cu dolmades se pot intalni in Turcia si in intreaga parte rasariteana a bazinului mediteraneean, ba chiar si in bucataria suedeza. Exista mai multe variante, cele mai cunoscute fiind cele facute din frunze de vita-de-vie care se umplu cu un amestec de orez, samburi de pin, spanac, stafide mari, scorfisoara si menta.
Deseori aceasta mancare se consuma rece. Exista si dolmades, mai putin cunoscute decat cele descrise mai sus, care se consuma calde si sunt umplute cu un amestec pe baza de carne, de obicei carne de miel tocata.
Denumirea acestui fel de mancare poate proveni fie din termenul turcesc dolma, care inseamna umplut, fie din grecescul dolm, care inseamna frunza de vita-de-vie.
Dolmades
Ingrediente:
450 g orez cu bobul lung
2 lingurite sare
50 g stafide
75 g samburi de pin
2 lingurite menta uscata
1 pachet frunze de vita-de-vie in saramura
1 lingura ulei de masline
sucul de la o lamaie
Mod de preparare:
Fierbefi orezul cu putina sare, apoi, cat este cald inca, amestecafi-l cu stafidele, samburii de pin si menta uscata. Clatiti frunzele de vita-de-vie si opariti-le in apa clocotita, fara sare, timp de 3 minute. Lasati-le sa se scurga si sa se raceasca.
Intindeti o frunza pe masa cu codita inspre dumneavoastra si cu dosul frunzei in sus. Puneti o lingura de umplutura pe frunza, langa codita si rulati frunza in jurul umpluturii, indoind si marginile frunzei inauntru, pe masura ce o rulafi. Trebuie sa obtineti o sarmaluta frumoasa, de forma lunguiata.
Repetati aceasta operatiune cu toate frunzele ramase, adaptand cantitatea de umplutura la dimensiunile fiecarei frunze.
Puneti dolmades intr-un vas de fiert la abur una langa cealalta. pentru a nu se desface, cu capatul frunzei ramas liber in jos. Puneti apa la fiert intr-o cratita, iar cand clocoteste puneti vasul cu sarmalele peste ea si fierbeti-le acoperit aproximativ o ora, completand din cand in cand apa.
Dupa ce s-au fiert, lasati-le sa se racoreasca putin, apoi stropiti-le cu ulei de masline amestecat cu suc de lamaie si serviti-le la temperatura camerei.
Dolmades este un binecunoscut fel de mancare grecesc pentru meze. Preparate similare cu dolmades se pot intalni in Turcia si in intreaga parte rasariteana a bazinului mediteraneean, ba chiar si in bucataria suedeza. Exista mai multe variante, cele mai cunoscute fiind cele facute din frunze de vita-de-vie care se umplu cu un amestec de orez, samburi de pin, spanac, stafide mari, scorfisoara si menta.
Deseori aceasta mancare se consuma rece. Exista si dolmades, mai putin cunoscute decat cele descrise mai sus, care se consuma calde si sunt umplute cu un amestec pe baza de carne, de obicei carne de miel tocata.
Denumirea acestui fel de mancare poate proveni fie din termenul turcesc dolma, care inseamna umplut, fie din grecescul dolm, care inseamna frunza de vita-de-vie.
Dolmades
Ingrediente:
450 g orez cu bobul lung
2 lingurite sare
50 g stafide
75 g samburi de pin
2 lingurite menta uscata
1 pachet frunze de vita-de-vie in saramura
1 lingura ulei de masline
sucul de la o lamaie
Mod de preparare:
Fierbefi orezul cu putina sare, apoi, cat este cald inca, amestecafi-l cu stafidele, samburii de pin si menta uscata. Clatiti frunzele de vita-de-vie si opariti-le in apa clocotita, fara sare, timp de 3 minute. Lasati-le sa se scurga si sa se raceasca.
Intindeti o frunza pe masa cu codita inspre dumneavoastra si cu dosul frunzei in sus. Puneti o lingura de umplutura pe frunza, langa codita si rulati frunza in jurul umpluturii, indoind si marginile frunzei inauntru, pe masura ce o rulafi. Trebuie sa obtineti o sarmaluta frumoasa, de forma lunguiata.
Repetati aceasta operatiune cu toate frunzele ramase, adaptand cantitatea de umplutura la dimensiunile fiecarei frunze.
Puneti dolmades intr-un vas de fiert la abur una langa cealalta. pentru a nu se desface, cu capatul frunzei ramas liber in jos. Puneti apa la fiert intr-o cratita, iar cand clocoteste puneti vasul cu sarmalele peste ea si fierbeti-le acoperit aproximativ o ora, completand din cand in cand apa.
Dupa ce s-au fiert, lasati-le sa se racoreasca putin, apoi stropiti-le cu ulei de masline amestecat cu suc de lamaie si serviti-le la temperatura camerei.
Comentarii
Trimiteți un comentariu