Tort din cozonac
Este mare păcat să aruncăm cozonacul care rămâne după Crăciun, mai ales că resturile pot fi transformate într-un desert delicios şi foarte simplu de făcut. Tortul sau prăjitura din cozonac a fost inventată de gospodinele care nu se îndură să irosească bunătate de cozonac şi, după modelul italienilor de a umple cozonacul cu cremă de ciocolată sau budincă, a rezultat acest preparat gustos.
Ingrediente:
1 cozonac rotund
sirop cu esenţă de rom sau orice aromă preferaţi (vanilie, portocale, lămâie, migdale etc. )
1 cană apă (în care se adaugă esenţa, eventual şi zahăr, opţional)
Pentru cremă:
1/2 litru de lapte, 2 linguri de zahăr, 5 linguri de făină de grâu, 2 linguri de margarină sau unt
Smântână pentru frișcă
2 linguri zahar pudra
1 vanilie
Ciocolata rasa
Mod de preparare:
Întâi se prepară crema. În jumătate de litru de lapte se pun 5 linguri de făină de grâu, se amestecă bine să nu facă cocoloaşe, se adaugă 2 linguri de zahăr şi se pune pe foc mic amestecând continuu, să se mixeze totul bine. După ce s-a făcut crema, care trebuie gustată ca să vedeţi dacă e bine făcută , se adaugă 2 linguri de margarină sau unt netopit. Lăsaţi-o să se răcească 15-20 de minute, eventual pe balcon, pentru reducerea timpului de pregătire.
Se cozonacul și îl taiem în trei , apoi se pune pe o farfurie întinsă. Se însiropează cu siropul făcut în prealabil, în funcţie de cât de uscat este cozonacul, dar nu exageraţi. După aceea se întind câteva linguri de cremă peste cozonacul însiropat, dar aveţi grijă să nu fie fierbinte pentru că se înmoaie cozonacul. Se adaugă alt strat de cozonac, apoi de cremă, şi tot aşa. Important este să nu faceţi tortul mult prea înalt ca să nu se dărâme atunci când îl veţi tăia,
Batem smântână pentru frișcă cu zahar pudra și vanilie, decoram după plac, deasupra se pot presăra, la alegere, nuci, migdale, seminţe de floarea soarelui prăjite şi măcinate, fulgi de nucă de cocos, ciocolată rasă pe răzătoare sau orice altceva preferaţi. Se lasă câteva ore în frigider, eventual peste noapte, ca aromele să se pătrundă mai bine.
Pofta bunăIngrediente:
1 cozonac rotund
sirop cu esenţă de rom sau orice aromă preferaţi (vanilie, portocale, lămâie, migdale etc. )
1 cană apă (în care se adaugă esenţa, eventual şi zahăr, opţional)
Pentru cremă:
1/2 litru de lapte, 2 linguri de zahăr, 5 linguri de făină de grâu, 2 linguri de margarină sau unt
Smântână pentru frișcă
2 linguri zahar pudra
1 vanilie
Ciocolata rasa
Mod de preparare:
Întâi se prepară crema. În jumătate de litru de lapte se pun 5 linguri de făină de grâu, se amestecă bine să nu facă cocoloaşe, se adaugă 2 linguri de zahăr şi se pune pe foc mic amestecând continuu, să se mixeze totul bine. După ce s-a făcut crema, care trebuie gustată ca să vedeţi dacă e bine făcută , se adaugă 2 linguri de margarină sau unt netopit. Lăsaţi-o să se răcească 15-20 de minute, eventual pe balcon, pentru reducerea timpului de pregătire.
Se cozonacul și îl taiem în trei , apoi se pune pe o farfurie întinsă. Se însiropează cu siropul făcut în prealabil, în funcţie de cât de uscat este cozonacul, dar nu exageraţi. După aceea se întind câteva linguri de cremă peste cozonacul însiropat, dar aveţi grijă să nu fie fierbinte pentru că se înmoaie cozonacul. Se adaugă alt strat de cozonac, apoi de cremă, şi tot aşa. Important este să nu faceţi tortul mult prea înalt ca să nu se dărâme atunci când îl veţi tăia,
Batem smântână pentru frișcă cu zahar pudra și vanilie, decoram după plac, deasupra se pot presăra, la alegere, nuci, migdale, seminţe de floarea soarelui prăjite şi măcinate, fulgi de nucă de cocos, ciocolată rasă pe răzătoare sau orice altceva preferaţi. Se lasă câteva ore în frigider, eventual peste noapte, ca aromele să se pătrundă mai bine.
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept
Comentarii
Trimiteți un comentariu