Cozonac ca la mama acasă


 

Cozonac ca la mama acasa
Nu exista sarbatori fara cozonac, si iata reteta mamei mele
Ingrediente
Pentru aluat:
5 gălbenușuri,
1 kg de făină,
250 gr de zahăr,
500 ml de lapte cu 3,5% grăsime,
40 gr drojdie proaspătă
4 linguri ulei
15 grde sare (mai puțin de o linguriță),
coaja de la o lămâie,
coajă rasă de portocală și esență de vanilie.
Pentru umplutură:
1/2 kg de miez de nucă,
200 ml de lapte,
50 gr de cacao,
esență de rom și esență de vanilie.
Mod de preparare
În primă fază, se face cald în bucătărie. Drojdia se dizolvă cu o cantitate mică de zahăr și cu puțin lapte cald. Se lasă la crescut timp de 15 minute, până când își dublează volumul. Ulterior, se pregătește aluatul. Într-un castron mare se cerne făina (care a fost lăsată la căldură cu o seară înainte), se încălzește laptele și se dizolvă zahărul și vanilia în laptele cald.
Gălbenușurile se freacă cu sarea și cu coaja de lămâie și portocală.
Se adaugă în făina cernută maiaua, laptele încălzit și gălbenușurile frecate. Se încălzește putin ulei si se ung mâinile în permanență cu el în timpul frământării, până ce ajunge să se înglobeze în întregime în aluat.
Se frământă aluatul bine (cam 30 de minute) până când devine elastic. Apoi se lasă să crească la cald. Într-un alt bol, se amestecă miezul de nucă tăiat bucățele, laptele cald, cacaoa și esențele. Aluatul se împarte în două., apoi in trei, Se întinde fiecare bucată de aluat și punem umplutura (doar oe doua din trei parti) Se tapetează fiecare tavă cu hârtie de copt și se unge cu unt, după care se impletesc  cozonacii și se așază în tăvi. Se ung cozonacii cu un gălbenuș de ou amestecat cu o cantitate mică de lapte și se pun în cuptorul încălzit la 180 de grade C (sau la treapta a IV-a). Se coc timp de 45 de minute. Acestui tip de cozonac i se poate adăuga în umplutură și rahat, după preferințe.
Poftă bună!

Comentarii

Postări populare