Dulceata de caise verzi

Buna dimineața , am rămas puțin în urmă cu rețetele ,
Dulceață de caise verzi am făcut o in iunie , dar am fost prinsă cu treabă și nu am reușit să scriu și reteta  ( concediu, au venit copii la mine și multe altele ) dar zic sa nu mai stam la discuții și să ne apucam de treabă
Ingrediente:
1farfurie adâncă plină cu vârf de caise verzi,
1 kg de zahăr,
3 pahare apă,
zeama de la ½ lămâie.
Piatra vânătă
Mod de preparare: Se aleg caise verzi tinere, care nu au încă sâmburele format. Se înţeapă cu un ac mai gros în lungime, astfel încât acul să le străpungă dintr-un capăt în celălalt. Se înţeapă apoi şi lateral. Pe măsură ce se înţeapă, se aruncă într-un castron cu apă rece. Se pune la foc un vas cu apă în care s-a dizolvat piatră vânătă cât o alună mică. Se pun caisele într-un tifon şi se introduc astfel într-un vas cu apă care clocoteşte. Se ţin până când apa care a încetat să fiarbă în clipa în care am introdus caisele, începe din nou să dea în clocote. Se scot, se limpezesc repede în mai multe ape reci şi se pun pe o sită fină să se scurgă de apă. Se pune să se topească zahărul cu trei pahare de apă, în tingire, la foc foarte mic. După ce s-a topit, se face focul iute. Când siropul începe să se lege, se pun caisele şi zeama de lămâie şi se dă tingirea cu totul la o parte un sfert de oră, ca să-şi lase caisele toată zeama. Se pune apoi dulceaţa pe foc bun şi se lasă să fiarbă. Se ia spuma şi se încearcă dacă este legată punând puţină zeamă pe o farfurioară. Dacă siropul, după ce s-a răcorit, este destul de legat, tingirea nu mai e pusă pe foc. Se toarnă dulceaţa într-un castron foarte curat şi se acoperă cu o cârpă udă şi bine stoarsă. Din timp se spală borcanele şi se pun să se usuce bine în gura cuptorului. Când dulceaţa s-a răcorit, se toarnă în borcane, care se leagă apoi cu hârtie pergament.

Comentarii

Postări populare