Iahnie de fasole cu ceafa de porc
Vă propun astăzi o rețetă de fasole boabe cu carne de porc,foarte gustoasă și sățioasă. Dar,mai întâi câteva informații despre beneficiile pe care le are fasolea boabe pentru organismul uman.
Fasolea conține cel mai bun tip de carbohidrați complecși,fiind cei care dau energie pentru mușchi și creier. În plus,acești carbohidrați au un indice glicemic foarte mic,ceea ce îi face să ofere energie pe o perioadă îndelungată de timp. De aceea,fasolea este recomandată și în curele de slăbire,datorită carbohidraților cu eliberare lentă,a proteinelor și fibrelor pe care le conține,dar și pentru că este săracă în calorii și grăsimi.
Mai mult decât atât,fasolea este un ingredient excelent pentru persoanele care suferă de diabet. Cunoscută și sub denumirea de „mâncător de zahăr”,fasolea conține foarte multe fibre vegetal,care împiedică absorbția zaharurilor și reduc secreția de insulină. Deci,consumul de fasole reduce riscul de apariție al diabetului de tip II și îmbunătățește controlul diabetului de tip I,dar și II.
Așadar,fasolea este extrem de sănătoasă,ar trebui inclusă mai des în dietele noastre. Totuși,mai rar în combinație cu carnea de porc. Dar,când ai poftă de o mâncare bună de fasole iahnie,se potrivește de minune cu carnea de porc. Iată o rețetă simplă și excelentă pentru o iahnie de fasole delicioasă. Dar zic sa ne apucam de treabă care e târziu
Ingrediente
500 Gr ceafa de porc
350 Gr fasole boabe
100 de ml de ulei (se poate pune și untură – 100 gr.)
2 cepe mai mari
2 morcovi
50 gr pastă de tomate
1 căpățână de usturoi
1 legătură de pătrunjel verde
3-4 roșii proaspete
3 frunze de foi de dafin
Cimbru
Sare
Piper
1 linguriță bicarbonat
Mod de preparare
După ce se alege fasolea de impurități, se spală bine și se lasă în apă rece o noapte întreagă. Apoi,când ne apucăm de treabă, pregătim toate ingredientele pe masă. Ceapa,usturoiul și morcovii se curăță,se spală și se taie mărunt. Roșiile se taie sferturi, iar cele proaspete se curăță de coajă mai întâi. Pasta de tomate se diluează în puțină apă,iar legătura de pătrunjel se toacă mărunt.
Apa de la fasole se schimbă de trei ori cu apă clocotită. În ultima apă se pune un pic de sare,piper boabe, bicarbonatul de sodiu și jumătate de cantitate de zarzavaturi tocate. Se lasă să fiarbă . Ceafa de porc se taie și se înăbușă în uleiul încins sau în untură. După ce s-au făcut bine,se scot și în acel ulei să călește jumătatea rămasă de zarzavat. Se lasă 5 minute,apoi se adaugă și pasta de tomate,supa de fasole,cimbru,foile de dafin,sare,piper și se mai lasă la fiert vreme de 10-15 minute. Înainte de asta,fasolea fiartă se scurge de apă și se pune separat.
După ce a fiert sosul se adaugă și carnea și se mai lasă 15 minute să se pătrundă și carnea de arome. Apoi,se adaugă și fasolea boabe și se bagă la cuptor pentru 10 minute. Nu e problemă dacă fierb mai mult, se pătrund mai bine condimentele. Ideal ar fi să căutați fasole cu boabe mai mari și cărnoase ca să iasă mai gustoasă. Mâncarea de fasole boabe cu carne de porc se servește caldă cu pătrunjel verde fin tocat deasupra. Spor la treabă și poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu