Chiftele cu sos si piure
Cand vine vorba despre gusturile care ne amintesc de acasa, nu se poate sa nu includem pe lista noastră si chiftelele marinate, servite cu piure și castraveți murați
Secretul sta in sos, cu cat e mai gustos, cu atat celalalte elemente din farfurie capata si ele savoare
Se prepara destul de rapid si este un fel satios si potrivit pentru orice ocazie.
Dar zic sa nu mai povestim ca trece timpul și să ne apucam de treabă , acum vin copii de la școala și trebuie să fie gata
Ingrediente
Pentru chiftele
500 gr de carne tocata
100 miez de pâine
4 catei de usturoi
1 ou intreg
sare, piper
1 lingura de faina
1 legatura de patrunjel verde
2 linguri de ulei pentru prajit
Pentru sos
500 ml de bulion de rosii mai gros
1 ceapa mica
1 lingura de ulei
1 foaie de dafin
1 lingura rasa de zahar
sare, piper
cimbru
Oregano
1 morcov
100 ml apa
Pentru piure
600 Gr cartofi
100 ml lapte călduț
100 Gr unt
Sare
Apa
Mod de preparare
Chiftele
Punem miezul de pâine în apă să se- nmoaie. Apoi îl strângem in mana sa se scurga apa
Amestecam toate ingredientele, mai puțin ulei care este pentru prăjit. Lăsăm chiftele la rece pentru 15 minute. Apoi cu mana umeda facem chiftele, dam prin faina și apoi prajim.
Sos
Curama morcov, spălăm și dam pe răzătoarea mică
Curățăm ceapa , spalam și o tăiem mărunt.
Punem ulei in tigaie și lăsăm să se ncinga.
Adaugăm ceapa și lasam 2 minute, apoi adăugăm bulion. Apoi adăugăm morcov, foaie de dafin , zahar, sare cimbru și oregano și apă și lăsăm să fiarbă pentru 10 minute apoi adăugăm chiftele prăjite și mai lăsăm 5 minute.
Piure
Piureul de cartofi se face simplu, insa trebuie sa stii cateva secrete ca sa iti iasa catifelat si pufos. Uite care sunt:
Nu orice cartofi sunt potriviti pentru piure. Cartofii rosii sau cei noi nu sunt tocmai potriviti pentru piure, in schimb cei albi sunt perfecti.
Taie cartofii cat mai apropiati ca marime. Daca bucatile de cartofi au dimensiuni diferite, se vor fierbe in timpi diferiti si vei obtine un piure cu cocoloase.
Laptele pe care il adaugi la final, cand pasezi piureul, trebuie sa fie caldut, iar untul trebuie sa fie moale. In caz contrar, temperatura cartofilor scade, iar untul, daca este de la frigider, l-ai “alerga” prin cratita pentru a il strivi.
Cartofii sunt numai buni de piure atunci cand furculita intra cu foarte mare usurinta in ei. Ca o regula generala, este mai de preferat sa fiarba mai mult decat prea putin.
Servim piure cu sos și castraveți murați
Pofta buna și succes
Comentarii
Trimiteți un comentariu