pariziene cu gem
- 260 ml lapte
- 70 g zahar
- 50 g unt
- 1 ou
- 1 pliculet drojdie uscata
- un praf de sare
- 500 gr faina
- Pentru umplutura:
- 100 gr gem de prune
- 1 lingura coniac
- 2 vanilii
- Pentru uns:
- 1 galbenus
- 1-2 linguri lapte
Aluat:
Se amesteca faina cu drojdia si sarea intr-un bol incapator. Separat amestecam laptele caldut cu zaharul si untul, apoi le turnam peste oul batut si amestecam. Se toarna ingredientele umede peste cele uscate si se framanta bine (circa 5 minute) un aluat molcut si nelipicios. Acoperim aluatul cu un prosop si il punem la dospit pentru o ora in loc caldut.
Umplutura:
Se amesteca bine toate ingredientele.
Rasturnam aluatul pe masa si il impartim in 12 parti aproximativ egale. Intindem pe rand cu sucitorul cate o pariziana de forma ovala. Jumatate o franjuram cu un cutit - franjurii sa fie de grosimea si lungimea unui deget. Pe partea nefranjurata asezam 2 lingurite de umplutura, impachetam bine umplutura apasand pe margini sa nu iasa afara si rulam.Se asaza parizienele pe o tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la dospit 30 de minute acoperite cu un prosop. Se ung parizienele cu galbenusul amestecat cu lapte si se coc 20-25 de minute la 180 de grade. Merg excelent langa o cana cu lapte, o cafea sau un capuccino!
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu