Sarmale fără prajeala in vas de lut


Sarmalele sunt pentru mine o reteta de suflet. Au gust de copilarie si aroma de dor de casa iar anul acesta au fost si mai bune ca le am făcut fără prajeala și le ma făcut în vas de lut. Oriunde am fi, vom pastra mereu traditiile care de multe ori se traduc prin bucatele pe care le punem pe masa, acelea invatate de la mama si de la bunica.
Ingrediente
1 varza dulce mare
400 gr orez cu bobul rotund
300 gr carne tocata de vițel
1 morcov
2 cepe potrivit de mari
1 lingura de gris
130 ml ulei de floarea soarelui+2 linguri
2 linguri pasta de rosii concentrata
5 linguri suc de rosii
patrunjel proaspat
½ lingurita marar uscat
sare
piper
100 gr bacon de vițel
2 rosii
2l apa
Mod de preparare
Ceapa se taie marunt iar morcovul se da prin razatoarea cu ochiuri mici
Peste orez se toarna apa firbinte si se lasa 5 minute, apoi se scurge bine.
Intr-un castron se pune amestecul de ceapa si morcov, orezul, carnea, uleiul, grisul,  patrunjel tocat dupa gust, sare si piper apoi se amesteca cu mana pana se omogenizeaza.
Se pune o oala cu apa pe foc unde se oparesc frunzele de varza spalate pe rand, atat cat sa se inmoaie putin pentru a se putea rula mai bine.
Partea mai tare din mijlocul frunzelor se taie si se pastreaza apoi restul de frunza, se foloseste pentru a rula sarmalele. Se ia o jumatate de frunza, apoi se asaza o lingura din compozitie pe unul din capete si se ruleaza avand grija sa se aduca laturile spre interior pentru a nu se desface la fiert.

Se asaza pe fundul vasului de lut cotorii frunzelor, apoi sarmalele fara a lasa prea mult spatiu intre ele.

 Punem sarmale in oale, apoi felii de bacon și felii de roșii. Apoi pune foi de varza deasupra. 



Bulionul se amesteca cu mararul uscat, 2 linguri de ulei, sare si cca. 400 ml de apa apoi se toarna peste sarmale, daca mai este nevoie se mai completeaza cu apa atat cat sa acopere sarmalele.

 Se pune capacul si se da la cuptor. (eu deschid temperatura cuptorului, dar înainte am pus vasul de lut, în cuptor pentru a se incalzi odată cu cuptor). Temperatura cuptorului este de 160 de grade și lăsăm 2-3 ore. 

Sunt foarte bune atat calde cat si reci.
Pofta bună
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept

Comentarii

Postări populare