Hristopsomo sau pâinea lui Hristos
Christopsomo , în general , numita pâinea lui Hristos, pe care gospodinele din Grecia au pregătit-o 2-3 zile înainte de Crăciun special pentru această mare sărbătoare religioasă. Singura diferență cu celelalte pâini comune este ornamentația lor bogată cu diverse broderii sau „plumidii” cum sunt numite.
Această pâine este dedicată Nașterii lui Hristos, care aduce bucurie.
Ingrediente:
1 kg Făina de porumb
2 kg făină albă
Aluat (maia proaspătă 1½ lingură)
Sare 2½ lingurițe
Apă călduță
1 lingura iaurt
Susan și nuca
Mod de preparare
De cu seară punem maiaua cu puțină apă călduță și făină (să fie ca o pastă groasă) într-o castronel pe care-l acoperim cu un șervet, lăsându-l într-un loc cald, pentru a crește. Dimineață cernem făina într-un castron, facem o adâncitură în mijloc și punem maiaua pregătită de seara și iaurt (dacă preparăm pâinea cu drojdie, nu este necesară pregătirea de cu seară, ci doar diluăm drojdia cu puțină apă călduță, ca mai apoi să o punem în făină).
Adăugăm apoi partea de apă călduță în care am diluat sarea și începem să frământăm bine, până când va deveni un aluat potrivit, încât să nu se lipească de mâini. Împărțim aluatul în tăvi unse, pe care le așezăm într-un loc cald, acoperite cu șervete de pânză. Când aluatul crește și se dublează în volum, atunci este pregătit pentru cuptor. Crestăm cu un cuțit ascuțit suprafața de deasupra, preasaram susan și în mijloc punem nuca și coacem pâinea într-un cuptor puternic încins, aproximativ o oră.
Pofta bună
Crăciun fericit
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept
Această pâine este dedicată Nașterii lui Hristos, care aduce bucurie.
Ingrediente:
1 kg Făina de porumb
2 kg făină albă
Aluat (maia proaspătă 1½ lingură)
Sare 2½ lingurițe
Apă călduță
1 lingura iaurt
Susan și nuca
Mod de preparare
De cu seară punem maiaua cu puțină apă călduță și făină (să fie ca o pastă groasă) într-o castronel pe care-l acoperim cu un șervet, lăsându-l într-un loc cald, pentru a crește. Dimineață cernem făina într-un castron, facem o adâncitură în mijloc și punem maiaua pregătită de seara și iaurt (dacă preparăm pâinea cu drojdie, nu este necesară pregătirea de cu seară, ci doar diluăm drojdia cu puțină apă călduță, ca mai apoi să o punem în făină).
Adăugăm apoi partea de apă călduță în care am diluat sarea și începem să frământăm bine, până când va deveni un aluat potrivit, încât să nu se lipească de mâini. Împărțim aluatul în tăvi unse, pe care le așezăm într-un loc cald, acoperite cu șervete de pânză. Când aluatul crește și se dublează în volum, atunci este pregătit pentru cuptor. Crestăm cu un cuțit ascuțit suprafața de deasupra, preasaram susan și în mijloc punem nuca și coacem pâinea într-un cuptor puternic încins, aproximativ o oră.
Pofta bună
Crăciun fericit
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept
Comentarii
Trimiteți un comentariu