Muraturi


 

Murăturile sunt alimente care prin procesul de fermentație, singure sau cu ajutorul Lactobacillus-ului plantarum, își scad pH-ul, își măresc aciditatea[necesită citare] astfel putând fi conservate mai multe luni sau peste un an. În procesul de murare alimentele sunt scufundate în saramură sau într-o soluție de oțet.
În întreaga lume există o gamă largă de alimente care se murează de la legume, la pește și până la carne și ciuperci, dar în România în mod tradițional se păstrează la murat mai ales: gogonele, castraveți, varză, conopidă, pepeni, sfeclă roșie și ciuperci, iar în oțet îndeosebi ardeii și gogoșarii. Pentru aromatizarea murăturilor se folosesc: mărar, crenguțe de vișin, ienibahar, usturoi, boabe de muștar, cuișoare, țelină, hrean, piper. Saramura după procesul de fermentare devină moare care este puternic aromată și acrișoară, în unele gospodării se consumă ca atare sau se folosește la înăcritul ciorbelor.
Ingrediente
2 kg Apa
4 linguri Sare
Gogonele
Castraveti
Morcovi
Telina (frunze si radacina)
Mod de preparare
Spalam bine gogonele, castraveți, morcovi si telina (radacina si frunze)
Morcovii ii taiem rondele, telina o taiem in 4, punem in bidonas mic, legumele.
Apoi amestecam sarea cu apa si punem peste legume. Punem capacul si punem in beci.
Pofta bună
Mulțumesc pentru vizita si te mai aștept.

Comentarii

Postări populare