Scovergi cu lapte
Scovergi prajite in tigaie, reteta copilariei mele
Scovergile si clatitele sunt minunile dulci care mi-au marcat copilaria. Daca bunica facea niste clatite absolut delicioase, scovergile erau specialitatea bunicului meu. Umplute cu branza sarata sau dulci, pudrate doar cu zahar, dispareau in cateva minute din farfurie.
Ingrediente (8 scovergi)
500 gr faina
300 ml lapte
20 gr zahar
1 pliculeț drojdie uscata
25 gr unt moale
1 varf cutit sare
3 vanilii
Mod de preparare
Incalzim laptele, pe foc foarte mic, cca 1 minut, apoi il punem intr-un vas incapator (Laptele trebuie sa fie usor caldut, in niciun caz fierbinte). Adaugam sarea si 250 gr de faina. Amestecam pana cand obtinem o consistenta cremoasa, apoi adaugam drojdia frecata cu zaharul si amestecam pana la omogenizare. Acoperim vasul cu folie de plastic alimentara si il punem intr-un loc cald, 30 de minute.
Dupa 30 de minute, adaugam faina ramasa (250 gr) si untul moale, si framantam pana cand aluatul devine elastic.
Daca dupa incorporarea fainii si a untului, aluatul se lipeste de maini, putem adauga inca 1-2 linguri de faina, nu mai mult.
Punem aluatul intr-un vas, il acoperim cu folie de plastic si il lasam sa dospeasca 90 de minute.
Dupa ce a dospit, il rasturnam pe planul de lucru uns cu 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui
si il impartim in 8 bucati de 100 g fiecare.
Dam o forma rotunda bucatilor de aluat, le acoperim cu un servet curat de bumbac, si le lasam sa dospeasca inca 20 de minute.
Dupa 20 de minute, aplatizam fiecare bucata de aluat astfel incat sa obtinem scovergi de cca 18-20 cm Ø. Centrul scovergilor trebuie sa fie foarte subtire, aproape transparent, iar marginile putin mai groase.
Punem cca 1 l de ulei floarea soarelui intr-o cratita/tigaie larga, cu fund plat, pe foc mediu. In momentul in care uleiul s-a incalzit (temperatura ideala este de 170°C) prajim scovergile, pe rand, cate 2-3 minute pe fiecare parte sau pana cand se rumenesc uniform.
Le scoatem din tigaie, le scurgem bine si le tavalim imediat prin zahar tos fin, pe ambele parti.
Pofta buna!
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept
Comentarii
Trimiteți un comentariu