Σπανακόπιτα sau Plăcintă cu spanac
Spanakopita (plăcintă cu spanac) este o placinta sarata traditional greceasca, facuta din aluat filo auriu si crocant si o umplutura fina de spanac si branza feta. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute placinte grecesti si o veti intalni pe tot cuprinsul tarii, mai ales in brutarii si restaurante.
Spanakopita are un gust aproape magic, dat de combinatia unica dintre aluatul crocant si umplutura fierbinte, in care se regasesc toate aromele traditionale are Greciei.
In anumite regiuni ale Greciei, placinta cu spanac nu este facuta cu aluat filo, ci cu un aluat facut in casa, rezultand intr-un invelis mult mai crocant. Spanakopita este servita de obicei calda sau la temperatura camerei, dar eu va recomand cu siguranta sa o mancati atunci cand este proaspata si fierbinte!
Grecii au creat si o varianta vegana a acestei retete, perfecta pentru zilele cand tin post iar pentru asta au eliminat feta, lactatele si ouale din compozitie.
Ingredients
1 kg spanac proaspăt , tocat fin
1 ceapa, tocata fin
1 catel de usturoi, tocat
1 lingura de ulei de masline
½ cana de unt vegan, topit
sare, oregano si piper dupa gust
3 linguri de ceapa verde, tocata
Pentru foi
600 gr faina alba
2 linguri otet
1/2cana ulei
Sare
Apă călduță (In funcție de faina care o puneți, eu am pus 180 ml)
Mod de preparare
Punem ingredientele pentru foi in lighean și amestecam bine, lăsăm sa stea pana facem unplutura
Intr-o tigaie mare, la foc mediu, adauga uleiul de masline. Adauga ceapa tocata si usturoiul tocat si gateste-le 2 minute. Adauga spanacul proas3 spălat și taiat si gateste-l timp de 7 minute sau pana cand spanacul devine fraged. Adauga sare, oregano și piper dupa gust.
Lasa compozitia sa se raceasca.
Taiem aluatul în 4 părți egale și intindemfiecare parte cât mai subțire.
Ungem o tava rotunda cu unt, punem o foaie subțire, punem spanac, punem foaie subțire și o ungem cu unt, apoi spanac, apoi foaie unsa cu unt și iar spane9, punem și ultima foaie unsa cu unt.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade
Lasa placinta cu spanac la copt pentru aproximativ 40 de minute sau pana se rumeneste.
Pofta bună
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept.
Comentarii
Trimiteți un comentariu