Mucenici reteta bunicii


 

Nu există lună martie fără miros de Mucenici sau Sfinţişori! În Moldova, mucenicii nu sunt fierţi, ci făcuţi dintr-un aluat asemănător al cozonacului şi copţi în cuptor, iar azi vreau sa ii fac dupa reteta bunicii, doar ca eu am schimbat uleiul cu unt
Ingrediente
1 kg de faină
450 ml de lapte
2 pliculeţe de drojdie uscată
3 ouă +1 ou pentru uns
125 gr zahăr
75 gr unt
Coajă de la o lămâie
3 capsule  de vanilie
Pentru ornat
200 gr de miere
200 gr nucă măcinată pentru presărat deasupra mucenicilor



Mod de preparare
Se face maiaua înmuind drojdia cu puţin lapte, apoi adăugând o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de faină. Se amestecă totul bine şi apoi se lasa deoparte pentru un sfert de oră.



După ce a crescut, peste maia se adauga faină, ouăle şi zahărul. Se adauga laptele în timp ce frământam, puţin câte puţin, până obţinem un aluat omogen.




Se adauga untul la temperatura camerei (în loc de unt, poţi să foloseşti 50 ml de ulei) şi continuăm să frământăm aluatul. Când e gata, îl lăsăm să crească la căldură aproximativ o oră sau până şi-a dublat volumul.





Când aluatul a crescut se frământa puţin şi apoi se formează bile (mai mici sau mai mari, în funcţie de preferinţe), care se întind în batonase din care vei forma 8-uri.
Se pun mucenicii în tavă tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasa să crească 20 de minute.


 Se ung cu ou şi se dau la cuptor la foc mediu. Sunt gata când capăta o culoare aurie, se scot din cuptor şi apoi se ung cu miere şi se presara nucă măcinată.





Pofta buna!
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept




Comentarii

Postări populare