Plăcintă cu brânză


Deşi există voci care contesta existenţa unei bucătării autentice româneşti, reţete tradiţionale tot avem câteva, vechi de secole. Indiferent de influenţele balcanice, turceşti/grecesti sau austro-ungare , bucătăria românească se bucură de reţete vechi foarte interesante. Iată câteva reţete tradiţionale româneşti foarte vechi.
Pentru foile de plăcintă
Ingrediente
500 gr făină albă pentru pâine sau făină pentru produse de patisserie şi cozonac
1 pahar apă călduţă
4 linguri ulei
1 lingură oţet
1 linguriţă sare
Pentru umplutura
1 kg telemea de vacă
1 l lapte
5 ouă
3 linguri smântână
unt sau Ulei pentru uns tavă
Mod de preparare al foilor de plăcintă
Se pune făină într-un vas, se face o adâncitură în mijloc, se pune uleiul, apă călduţă, oţetul şi sarea. Se amestecă cu lingură, încorporând treptat din făină, după care se frământă aluatul cu mâna.
Se acoperă şi se lasă, la loc cald, circa 15 minute.
Se împarte aluatul în mai multe bucăţi, care se întind în foi subţiri şi se folosesc la pregătirea plăcintei.
Umplutura
Se rade brânză într-un lighenaş şi se adaugă ouăle şi smântână. Se omogenizează bine. Se pot folosi mai multe resturi de brânză.
Se unge tavă cu unt sau cu Ulei, se aşează 4 foi de plăcintă şi se adaugă jumătate din brânză. Se întinde bine. Se aşează alte 4 foi şi se întinde restul de brânză. La final se pun alte 4 foi şi se toarnă litrul de lapte deasupra.
Se introduce tavă în cuptorul preîncălzit pentru o ora şi jumătate la foc mic.

Se scoate tavă şi se acoperă cu un prosop curat de bucătărie un sfert de ora. Se serveşte caldă. Se pune şi puţină smântână deasupra. Este bună şi rece.
*****
Dacă brânză este foarte sărată, se ţine o ora în apă rece.
Se pot folosi și foi de plăcintă congelate, cumpărate.

Comentarii

Postări populare