Pâine ca la manastire









Asa faci cea mai buna paine, exact ca la manastire. Iata secretul crustei rumene si lucioase.
Am făcut 4 pâini , 2 in cuptor cu lemne și 2 in cuptor de la aragaz.
Din ingredientele de mai jos ies doua paini
Ingrediente:
1 kg faina de grau
o lingurita de sare
50 gr drojdie de bere sau 2 pliculețe drojdie uscata
apa
Mod de preparare:
Freaca putin drojdia cu niste sare, apoi pune-o in putina faina si omogenizeaza. Acopera si lasa la dospit.
In momentul in care drojdia incepe sa faca spuma, pune-o peste restul de faina si incorporeaza si restul de sare. Amesteca.
Apa trebuie pusa pe parcurs, cate putin.
Cand aluatul e suficient de elastic si de "legat", se face semnul crucii pe el, se acopera si se tine intr-un loc cald, la dospit.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, se imparte in doua sau mai multe, se pune fiecare bucata in cate o tava si se cresteaza de doua-tri ori. ( Cele care le am făcut în cuptor de la aragaz le am  împletit, iar cele în cuptor cu lemne le-am crestat)
Se unge cu putina apa fiecare paine, apoi se baga in cuptor. Cand e aproape gata, se scoate, iarasi se unge cu apa usor sarata si iar se baga in cuptor. Astfel, va avea o crusta rumena si lucioasa.

Comentarii

Postări populare