Taramasalata sau salata de icre


 

Taramasalata sau taramosalata este o meze făcută din tarama, icre sărate de cod, crap sau muget gri amestecat cu ulei de măsline, suc de lămâie și o bază de amidon de pâine sau cartofi, sau uneori migdale. Variantele pot include usturoi, ceapă de primăvară sau ardei sau oțet în loc de suc de lămâie.
Taramasalata este un amestec cremos compus din icre de pește, ulei de măsline, zeamă de lămâie, ceapă și pâine. Grecii îl numesc salată, dar noi i-am spune amestec. Culoarea este destul de țipătoare și poate varia de la un bej discret la roz deschis și depinde, printre altele, de tipul de icre de pește folosit.
Ca și kataifi, taramasalata este, de asemenea, omniprezent în casele grecești la Lăsarea Secului, prima zi de post a Postului Paștelui. ( καθαρά Δευτέρα)
Ingrediente
150 gr tarama
1 ceapa taiata marunt
Zeama de la o lamaie
Ulei
1 pahar apa
Tifon
Mod de preparare
O versiune de taramasalata preparată în casă are doar câteva ingrediente. Cel mai important, desigur, este tarama (icrele). Acestea sunt atât de importante încât până și grecii abreviază câteodată numele acestui preparat, numindu-l tarama. Icrele variază în culoare și gust în funcție de preferințele bucătarului, ajungând de la un gust moderat, precum icrele de pește balon, până la gustul mai pronunțat al icrelor mai tari, care uneori sunt afumate în loc să fie murate.
Pregatim ingrediente. 



Punem tarama in tifon curat si legam bine, 



 apoi punem apa in castron si punem tifonul cu icrele.



Punem apoi tarama in bol si amestecam cu mixerul


, adaugam incet incet ulei,


 zeama de lamaie, ceapa si miezul de paine si amestecam bine.
În plus, ceapa adăugată sub formă de suc sau tocată mărunt oferă o aromă pronunțată ce merge foarte bine cu gustul de pește. Pâinea albă fără coajă este înmuiată în apă și creează baza texturii, în timp ce uleiul de măsline îi dă o consistență cremoasă și sucul de lămâie ajută la echilibrare.





Comentarii

Postări populare