Fasole bătută sau facaluita

Fasole bătută este o specialitate culinară românească preparată din fasole boabe albe tocate mărunt, amestecate cu ulei, usturoi, sare și piper care se servește cu ceapă călită sau pârgălită cald sau rece. Rețeta diferă între regiuni. Mâncarea se potrivește și ca fel de post.

 


Ingrediente (4 porții)
500 gr fasole boabe
50 ml ulei
2 cepe
2 căței de usturoi
1 linguriță boia
sare
1 morcov
Apa
2 linguri de pasta tomate
Mod de preparare
Se pune fasolea într-o cratiță și se acoperă cu apă rece. Se lasă la înmuiat peste noapte astfel încât să fiarbă mai ușor. A doua zi se pune fasolea la fiert. Separat, într-o altă oală se pune apă la fiert. Când apa cu fasolea clocotește, se lasă timp de 10 minute apoi se strecoară, se aruncă apa și se pune fasolea la fiert în altă apă. Se repetă de 3 ori această operație.
În ultima apă se adaugă 1 ceapa tăiată marunt, morcovul taiat marunt, sarea și se lasă pe foc timp de 30-40 de minute. Între timp, se curăță ceapa ramasa  și se toacă mărunt. Se călește câteva minute în puțin ulei, iar când devine limpede se amestecă cu boiaua si pasta de tomate. Se scurge de apă fasolea bine fiartă și se pune într-un blender. Se mixează până ce se obține o pastă. Usturoiul se pisează și se amestecă cu fasolea. Se adaugă uleiul și se potrivește de sare. Se pune pasta obținută într-un vas și se ornează cu ceapa călită.
Pofta bună
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept



Comentarii

Postări populare