Portokalopita reteta greceasca

Portokalopita – prajitura cu portocale cu specific grecesc
Trebuie sa incercati aceasta praitura cu portocale – Portokalopita – o reteta greceasca foarte populara! Are o textura incredibila, un blat insiropat si un gust exotic si proaspat!
Portokalopita este o prajitura cu portocale cu specific grecesc. Aceasta este o placinta greceasca traditionala realizata din combinarea unui aluat de placinta cu un sirop dulce, ceea ce rezulta intr-o prajitura cu gust racoritor si exotic.
Pentru blat:
200 gr foi de placinta din comert (foi subtiri, nu foietaj)
4 oua
110 gr zahar+ 3 linguri pentru tava
Coaja de la 2 portocale netratate
200 gr iaurt grecesc
1 lingurita extract de vanilie
1 plic praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare
200 ml ulei de floarea soarelui
120 ml suc de portocale proaspat stors
Pentru sirop:
350 ml apa
150 ml suc de portocale proaspat stors
260 gr zahar
Coaja de la o portocala netratata
1 baton de scortisoara
Mod de preparare
Pentru sirop:
Facem siropul mai intai, ca sa aiba timp sa se raceasca bine. Amestecam toate ingredientele intr-un recipient pe care il punem pe foc. Cand ajunge in punctul de fierbere, dam focul la minim, si mai lasam totul la fiert 15 minute. Apoi il lasam sa se raceasca bine inainte sa il folosim.
Daca vreti sa faceti varianta traditionala, cu sirop mai mult si mai dulce, folositi 450 ml apa, 150 ml suc de portocale, 300 g zahar, coaja de la 2 portocale.
Pentru blat:
Portocalele cele 2 de la care am luat coaja le pastram pentru a le taia rondele si a le pune in tava
Decongelam foile de placinta. Le pastram asa cum vin in pachet, rulate intr-un sul, si le taiem pe lat, obtinand niste fire lungi, asemanatoare cu tagliatellele.
Punem foile de placinta in tava, fara sa le ingramadim. Le dam la cuptor, la 100 de grade, caldura sus-jos, pentru 30 de minute. Din 10 in 10 minute le mai intoarcem, astfel incat sa nu se arda. La final trebuie sa fie complet uscate si foarte casante, dar sa nu se rumeneasca.
Dupa ce sunt gata, le strivim cu mainile astfel incat sa obtinem bucatele mici,
Incingem cuptorul la 180 de grade, caldura sus-jos.
Intr-un bol incapator batem bine ouale cu zaharul pana cand amestecul se deschide la culoare, devenind galben pal.
Adaugam iaurtul, vanilia, coaja de portocala, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Mai mixam putin cat sa omogenizam totul.
Adaugam sucul de portocale si uleiul si mixam din nou pana cand sunt incorporate.
Adaugam foile de placinta maruntite, cam in 3 transe, amestecand bine dupa fiecare, cu spatula, nu mai folosim mixerul.
Punem hartie de copt pe fundul unei tavi, o ungem cu ulei, presaram zahar .si decoram cu felii de portocala.


 (tava mea nu necesita hartie de copt) Punem aluatul in tava  


Eu am folosit o tava rotunda, cu diametrul de 23 cm.
Recomand sa puneti o tavita sub tava in care coaceti placinta, ca sa va asigurati ca nu curge nimic pe langa.
Pentru varianta traditionala, trebuie sa faceti blatul mai subtire, deci trebuie sa folositi o tava mai mare. Puteti folosi o tava dreptunghiulara, de 35×25, sau tot una rotunda.
Dupa ce s a copt prăjitură, o scoatem din cuptor. Pentru a obtine rezultate perfecte de fiecare data, este esential sa distribuiti siropul de portocale si scortisoara in mod egal pe toata prajitura – astfel fiecare bucatica va avea gustul si textura ideale. De asemenea, trebuie sa tineti minte sa turnati siropul rece peste prajitura fierbinte, iar astfel veti obtine o portokalopita perfecta si pufoasa.
Pofta bună
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept 





 

Comentarii

Postări populare