Ciulama de ciuperci fără faina


 

Azi va aduc o reteta de ciulama de ciuperci fără faina, deoarece printului nu ii place, asadar  înlăturăm preaprezenta făină şi rânduim o ciulama de ciuperci cu smântână, îmbietor de simpă şi întocmai de savuroasă.
Ingrediente
1 cutie de ciuperci întregi
300  gr smântână
1 ceapă
2-3 căţei de usturoi 1 cana apa
1 legătură pătrunjel proaspăt
piper alb măcinat proaspăt
sare, ulei sau unt



Pentru mămăliguță
700 ml apa
Sare
Făină de malai
Mod de preparare reparare:
Scoatem ciupercile din cutie, le spalam.


Curatam ceapa și usturoiul și le spalam, apoi le taiem mărunt
Rumenim pentru început, într-o tigaie cu două linguri de ulei, ceapa cu un praf de sare şi o punem într-un bol.

Folosim o tigaie mai măricică sau o cratiţă pentru că tot în ea (să nu pierdem aroma lăsată de ceapa călită în tigaie) vom căli şi ciupercile şi în final vom prepara ciulamaua. Feliem ciupercile şi le călim în aceeaşi tigaie mai mare sau cratiţă, la foc mediu, până încep să se rumenească. În momentul în care sunt pătrunse ciupercile punem căţeii de usturoi feliaţi, amestecăm şi mai lăsăm un minut la foc mic.


Punem şi ceapa călită peste ciuperci şi amestecăm. Pentru că am călit ceapa separat, avem ambele ingrediente, ciupercile şi ceapa, călite optim evitând astfel ca ceapa să fie prea calita sau ciupercile preparate prea puţin. Mai lăsăm, de asemenea, 1-2 minute pe foc mic numai pentru a se unifica aromele.  Supraveghem să nu se lipească. Apoi punem apa și lăsăm sa dea un clocot. 


Dăm un praf de sare şi unul de piper alb proaspăt măcinat şi punem smântâna.
Punem smantana in ciulama de ciuperci


Amestecăm bine lăsăm să bolborosească de două ori, oprim focul, aromăm cu pătrunjel proaspăt şi punem capacul pe cratiţă.


Avem astfel un sos cu gust viguros ce vine lângă o ciupercă savuroasă, cu aromă puternică, cu textură fermă nealterată de o eventuală îmbibare cu apă.
Mamaliga

Punem apă cu sare în ceaun şi un praf de malai. Când clocoteşte şi face spumă punem mălai din plin. Lăsăm căteva bolboroseli şi amestecăm cu patimă până obţinem o mămăligă vârtoasă, galbenă gutuie.








 

Mâncăm ciulamaua cu mămăliguţă caldă.

Aromam cu verdeata ciulamaua
Pofta bună
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept

Comentarii

Postări populare