Iaurt de casa
Cel mai bun şi sănătos iaurt se face în casă doar din două ingrediente. Uşor de preparat, iaurtul home-made este gata în 4-5 ore şi este cea mai bună şi sigură sursă de vitamine pentru toată familia, în special pentru copii. putem adăuga în preparat şi fructe, gemuri, miere sau nuci ori puţină smântănă, dacă dorim să iasă mai cremos. Reţeta clasică este una foarte simplă, iaurtul fiind gata în 4-5 ore, dar cu cât stă mai mult cu atât va fi mai cremos și mai acru
Ingrediente
1l și 1/2 lapte de oaie, vaca ,capra
Un vârf de sare
375 Gr iaurt de cumparat
Mod de preparare
Laptele de vacă, oaie sau capră se fierbe mai întâi şi se lasă apoi la răcit până când ajunge în jurul valorii de 40˚C. Daca nu aveţi un termometru la îndemână, puteţi aprecia temperatura laptelui cu degetul, astfel ca un lapte tocmai bun pentru a deveni iaurt va da senzaţia de călduţ. Este recomandat ca laptele să nu aibă mai mult de 40-45˚C pentru ca iaurtul să nu fie prea acru şi să nu lase o cantitate mare de zer. După ce se verifică temperatura, în laptele călduţ se pune iaurt din comerţ şi se amestecă bine până când s-a dispersat în tot lichidul. Tot în această etapă, puteţi introduce smântâna pentru ca iaurtul să fie mai cremos ori fructe proaspete, nuci, alune, gemuri sau miere pentru a-i da gustul dorit. Eu am lăsat iaurtul in cratiță in care am fiert laptele și am acoperit cu pătura ,am lăsat toate noapte . Apoi am pus în recipiente cu capac și l am pus la rece
Din acesta se poate lua inoculul pentru tura următoare de iaurt. Se recomandă păstrarea lui în frigider, pentru a nu se acri”, este cel mai bun .
Ingrediente
1l și 1/2 lapte de oaie, vaca ,capra
Un vârf de sare
375 Gr iaurt de cumparat
Mod de preparare
Laptele de vacă, oaie sau capră se fierbe mai întâi şi se lasă apoi la răcit până când ajunge în jurul valorii de 40˚C. Daca nu aveţi un termometru la îndemână, puteţi aprecia temperatura laptelui cu degetul, astfel ca un lapte tocmai bun pentru a deveni iaurt va da senzaţia de călduţ. Este recomandat ca laptele să nu aibă mai mult de 40-45˚C pentru ca iaurtul să nu fie prea acru şi să nu lase o cantitate mare de zer. După ce se verifică temperatura, în laptele călduţ se pune iaurt din comerţ şi se amestecă bine până când s-a dispersat în tot lichidul. Tot în această etapă, puteţi introduce smântâna pentru ca iaurtul să fie mai cremos ori fructe proaspete, nuci, alune, gemuri sau miere pentru a-i da gustul dorit. Eu am lăsat iaurtul in cratiță in care am fiert laptele și am acoperit cu pătura ,am lăsat toate noapte . Apoi am pus în recipiente cu capac și l am pus la rece
Din acesta se poate lua inoculul pentru tura următoare de iaurt. Se recomandă păstrarea lui în frigider, pentru a nu se acri”, este cel mai bun .
Comentarii
Trimiteți un comentariu