Lamington sau tavalita
Australienii îi spun Lamington (a lor este rețeta originală, primindu-și denumirea după), iar noi îi spunem Tăvălită. Oricare i-ar fi numele, este una dintre cele mai bune prăjituri de casă din lume, fără discuție! Se face mai ușor decât ai crede și are un succes de necontestat în rîndul celor mari și mici deopotrivă!
Ingrediente
Pentru blat
200 gr făină
200 gr zahăr tos
5 ouă
1 linguriță cu vârf praf de copt
2 fiole esență de vanilie
130 gr unt topit
Pentru glazură
100 gr unt
250 ml lapte
65 gr cacao
370 gr zahăr (pudră sau tos)
1 fiolă esență rom
Pentru tăvălit
250 gr nucă de cocos
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la treaptă mare.
Într-un vas mare, bate ouăle cu ajutorul unui mixer. Adaugă, treptat, zahărul și vanilia, până obții un amestec omogen și fin.Toarnă treptat, făina și praful de copt, amestecând ușor și cu gesturi largi cu o spatulă. Când s-a omogenizat, toarnă untul (topit și lăsat la temperatura camerei) și amestecă.Pune compoziția într-o tavă care nu lipește și dă la cuptor 25 de minute. Lasă pandispan la răcit și apucă-te de glazură.Topește untul ușor într-o cratiță, toarnă laptele și amestecă. Cerne zahărul și pudra de cacao, amestecă încet până începe să se îngroașe glazura. Spre final, adaugă esența de rom. Lasă un pic la răcit glazura.Între timp taie pandișpanul în cubulețe. Înfige, pe rând, o furculiță în fiecare cub în parte, înmoaie bine în glazură până se acoperă uniform, scurge excesul și dă prin nuca de cocos
Lasă la răcit bine înainte de servire.
Comentarii
Trimiteți un comentariu