Tort cu blat de cacao si crema de vanilie
Tort cu blat de cacao și cremă de vanilie!
O combinație delicioasă, pe care o vor aprecia toți! Pregătiți neapărat acest tort minunat, care constă din blaturi pufoase de ciocolată, cremă fină de vanilie și glazură delicioasă de ciocolată. Vă va cuceri de la prima îmbucătură!
Si pentru ca ieri am sărbătorit un print care a împlinit 11 ani am zis sa ii fac acest tort care ii place foarte mult
INGREDIENTE:
Pentru blatul de cacao
5 ouă mari
150 gr de zahăr;
300 gr de făină;
40 gr de pudră de cacao;
50 ml de apă;
1 linguriță de praf de copt;
¼ linguriță de sare.
Pentru crema de vanilie:
500 ml de lapte;
2 ouă;
120 gr de zahăr;
20 gr de zahăr vanilat;
40 g de amidon de porumb;
150 gr unt moale (82.5%).
Pentru însiropare:
Compot de visine (doar zeama)
Pentru decor
Ciocolata cu lapte
700 ml smântână pentru frisca
Colorant alimentar (albastru)
Mod de preparare
Pregatim aluatul: bateți ouăle, zahărul și sarea cu mixerul pornit la viteză mare, pe parcursul a 7-10 minute, până se vor transforma într-o compoziție pufoasă, voluminoasă și albicioasă, pe care telurile lasă urme persistente (1-2 secunde).
Adăugațm apa. Amestecați cu mixerul pornit la viteză mică. Adăugăm treptat (în 3 etape) făina cernută împreună cu praful de copt și pudra de cacao. Amestecați cu spatula, realizând mișcări rapide, circulare, orientate de jos în sos.
Tapetați fundul tăvii cu hârtie de copt. Transferați aluatul în ea, răspândindu-l uniform.
Coaceți blatul timp de 40-45 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 25 minute de coacere. Dacă blatul începe să se rumenească prea repede, puteți să acoperiți tava cu folie de aluminiu. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.
Lăsam blatul să se răcească timp de 5 minute în tavă, după care separați-l de pereții ei cu ajutorul unui cuțit subțire și scoateți-l din ea. Așezați-l pe grătar până se va răci complet, îndepărtând hârtia de copt de pe suprafața lui.
Tăiem blatul rece în 3 părți egale (în direcție longitudinală).
Pregătim crema: puneți ouăle, zahărul tos, zahărul vanilat și amidonul de porumb într-o crăticioară cu fundul gros. Amestecați foarte bine, ca să nu rămână cocoloașe.
Adăugam laptele. Amestecați.
Fierbem crema pe foc mic, timp de 30-60 secunde din momentul apariției primelor bule de clocotire, amestecând continuu. Ea trebuie să se îngroașe.
Transferați crema într-un bol uscat. Acoperiți-o cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu suprafața ei și lăsați-o să se răcească până la temperatura camerei.
Dacă nu doriți să folosiți folia alimentară, amestecați frecvent crema în timpul răcirii, ca să nu i se usuce suprafața.
Bateți untul moale (la temperatura camerei; este important ca el și crema fiartă să aibă aceeași temperatură în timpul combinării lor) cu mixerul pornit la viteză mare, pe parcursul a 2-3 minute, până va deveni pufos și albicios.Încorporați treptat (câte 1-2 linguri) crema fiartă în unt, mixând de fiecare dată până la omogenizare.
Asamblarea tortului
Punem primul blat pe un platou rotund,
insiropam cu zeamă de compot de visine,
apoi punem crema de vanilie,
peste punem al doilea blat insiropat,apoi iar crema si al treilea blat.
Acoperiți tortul cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru minim 2 ore sau peste noapte, ca să se stabilizeze.
Apoi batem smântână pentru frisca cu mixerul pentru 5 minute, impartim in jumatate , intr o jumătate adaugam colorant si amestecam cu o spatula, scoatem tortul din frigider si decoram cu frisca alba,
apoi punem frisca albastra ,
peste frisca razuim ciocolata.
Dam tortul la rece până servim.
Porționați tortul.
Pofta bună
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept
Comentarii
Trimiteți un comentariu