Mancare de vinete cu ardei
Tocănița de post cu ardei și vinete coapte!
Pentru tine am rețeta originală, care se face la mănăstire ! Pentru savoarea deosebită, contează vasul în care o gătești:
Ceaunul de tuci este principalul actor în aceasta reteta. Nici o tocană nu iese la fel de bună fără acest obiect ţărănesc, în care bunicii, ţin minte, ne fierbeau lapte prospăt de vacă peste pojghiţa aia delicioasă de mămăligă arsă. Sau când ne bubuiau floricele de porumb uscate în baia de unt. Parcă simt că papilele îmi sunt transpuse în acea vreme. Ce gust, ce miros!
Dar, revenind la post. Tocana mănăstireasă presupune o bogăţie de legume fierte. Ardeii kapia, vinetele, ceapa, rosiile, ardeiul iute si cel gras, usturoiul, piperul si sarea nelipsita fac parte din acest peisaj feeric al aromelor.
Ingrediente
4 ardei kapia
4-5 vinete
3 cepe
4-5 roșii
1 ardei iute
1 ardei gras verde
2-3 căței usturoi
Piper
Sare
Ulei
1 pahar vin alb
Apa
Pătrunjel
Mod de preparare
Curățăm rosiile de coaja,curățăm ,spălăm și taiem ceapa și usturoiul.
Se coc ardeii şi vinetele, după care se curăţă de coajă. Vânăta se lasă la scurs câteva minute, timp în care se căleşte usturoiul şi roşiile curăţate de coajă. În vasul de tuci se pun ardeii copţi mărunţiţi, vinetele tocate, ardeiul iute și gras tăiat mărunt, ceapa, sarea, piperul şi, neapărat, un pahar de vin alb şi apă caldă cât să cuprindă toată compoziţia,3-4 linguri ulei și pătrunjel taiat marunt.
Preîncălzim cuptorul la 180 de gradesi coacem pentru 70-90 de minute la 160 de grade.
Vasul se lasă la cuptor pentru ca toate ingredientele să fiarbă în tihnă şi să aibă vreme să îşi lase aromele în sos.
Daca faceți mai multa și va rămâne o puneți în borcan și o păstrați la rece pentru iarna .
Pofta buna vă doresc
Foarte bune nu stiam reteta asta🌸
RăspundețiȘtergereF.buna reteta!
RăspundețiȘtergere.
va multumesc
RăspundețiȘtergere