Cozonac dublu cu apa minerala

Poate că nu e sezonul cozonacilor, pentru ca suntem obişnuiţi să îi preparăm fie de Paşte, fie de Crăciun, dar eu am mai scris in alta postare ca nu exista o lege pentru cozonaci, inghetata sau alte rețete . Nu ar fi rău însă să aveţi un reţetar pregătit pentru când este nevoie, şi să vă salvaţi această reţetă de cozonac cu apă minerală şi smântână.

Ingrediente

2 kg făină
600 g zahăr
½ pachet unt
10 ouă
1 ou bătut
125 gr drojdie
100 ml smântână
300 ml apă minerală
100 ml lapte
20 ml ulei
zahăr vanilat
esenţă de rom
coajă de lămâie rasă
sare
Pentru umplutura
200 gr nuca
100 Gr zahăr
2 linguri cacao
Rahat
Mod de preparare.

Cernem  făina de trei ori şi opreşti doi pumni pe care-i opăreşti cu laptele fierbinte. Laşi să se răcească un pic, înmoi drojdia, amesteci bine, pui o linguriţă de zahăr şi laşi la crescut maiaua. Separi ouăle, peste gălbenuşuri pui sare, iar albuşurile le baţi şi le laşi deoparte. Topeşti zahărul cu apa minerală, îl torni peste făină, adaugi maiaua şi frămânţi. Încorporezi smântâna, frămânţi, pui gălbenuşurile şi albuşurile. Spre sfârşit, încorporezi untul topit şi aromele. Continui să frămânţi aluatul de cozonac până când aluatul nu ţi se mai lipeşte de mâini. Laşi la crescut. Împarţi coca de cozonac în opt bucăţi, pe care le întinzi cu mâinile pe o planşetă.
Amestecam nuca cu zahar și cacao.
Pe fiecare parte de aluat punem compoziția de nucă și rahat
Împleteşti în patru aluatul de cozonac şi obţii două „cozi“. Pui una la bază şi una deasupra, ca să obţii un cozonac impletit etajat. Ungi tava cu ulei, pui hârtie de copt, ca să nu se ardă, aşezi cozonacul impletit şi-l laşi să crească, jumătate de oră, acoperit cu un ştergar, la căldură. Ungi cozonacul cu apă minerală şi smântână cu un ou bătut,  şi-l dai la cuptor preîncălzit la 180 de grade , 50 de minute.
Pofta buna vă doresc
Zi frumoasa

Comentarii

Postări populare