Cozonac dospit in frigider

 










Cozonac dospit in frigider
Un cozonac polonez care este mai bun decât cozonacul clasic și este mai ușor de facut. Este rețetă care mi a dat o prietena mea , Iancu Lubita  eu am facut o merita sa incercati și voi
Ingrediente
Pentru aluat
600 gr faina
200 ml apa minerala
3 oua
150 gr unt
100 gr zahar
1plic drojdie uscata
esenta de vanilie
coaja rasa de lamaie
Umplutura
80 gr ciocolata Poiana
80 gr unt
1lingura cacao
1cana nuca macinata
Pentru sirop
100 ml apa
2 linguri zahar
Pentru uns cozonacul
1 gălbenuș
1 lingura apa
Mod de preparare
Cine are, poate folosi masina de paine sau robotul,pui in cuva faina cernuta, 1/2lingurita sare, drojdia amestecata cu putina apa calda si lasata sa dospeasca cateva minute,apoi apa calda in care s-a dizolvat zaharul,ouale batute,untul moale la temperatura camerei si aromele
Dupa 30min de procesat,rastorni aluatul intr-un vas cu peretii putin mai inalti si uns cu ulei,acoperi cu folie alimentara si lasi la frigider pana a doua zi.
Daca nu ai aceste aparate, pui faina intr-un castron, adaugi restul ingredientelor si framanti clasic,opresti putin unt sa-l folosesti la framantat adaugand cate putin iar la final acoperi cu folie si lasi la frigider.
A doua zi pregatesti umplutura, pui intr-un vas pe foc untul cu ciocolata rupta,dupa ce s-a topit amesteci cu telul,adaugi apoi cacao si nuca iar dupa omogenizare lasi deoparte sa se răcească
Cand scoti aluatul din frigider il lucrezi imediat ,este nelipicios si maleabil
Pe masa unsa cu putin ulei, faci un dreptunghi din aluat ,pui umplutura si o intinzi pe toata suprafata
apoi rulezi strans.
Dupa ce ai rulat,cu un cutit bine ascutit tai pe lungime ruloul apoi il impletesti si-l pui in tava unsa cu ulei ,apoi ungi cozonacul cu galbenusul dizolvat cu o lingura apa
Preincalzim cuptorul la 180 de grade .
La cuptor va sta 40min ,depinde de cuptor dar nu inainte de a face testul cu scobitoare
Cozonacul imediat cum l-ai scos din cuptor il insiropezi cu un sirop facut din apa si zahar,iar dupa 20 minute  il scoti din tava

Comentarii

Postări populare