Piure de bob
Piure de bob
Amintirile mele din calatorii sunt legate de gusturi. Bunica avea in gradina și ne făcea mereu. Dar eu nu am sădit niciodată până acum , cumpar de la supermarket.
Este migălos dar merita
Ingrediente
Piure de bob
350 gr bob uscat (necuratat de coaja maronie; fava bean)
1 ceapa mica (cca 70 gr)
1 morcov mediu
1 cartof mediu
4 linguri ulei de masline extravirgin
1 lingura suc de lamaie
1 priza de zahar
sare, piper
Mod de preparare
Cu o seara inainte se pune bobul la inmuiat cu multa apa la temperatura camerei. A doua zi bobul ar trebui sa fie foarte umflat si sa se curete usor. Se curata de coaja exterioara maronie astfel: se desface teaca in varful cu "ochiul" negru (va puteti ajuta de un cutit) si apoi se strange din partea opusa iar bobul va aluneca usor din teaca. Ceea ce scoateti din teaca are o culoare galben-pal si se desface usor in doua. Am cantarit bobul desfacut (inmuiat) si aveam 450 gr, in caz ca reusiti sa cumparati bobul fara teaca. Procesul de curatare este migalos, dar trebuie facut, altfel piureul nu va avea o culoare foarte placuta.
Bobul curatat se pune intr-o oala. Se adauga ceapa tocata marunt, cartoful si morcovul taiati cubulete mici. Se adauga apa doar cat de abia sa cuprinda legumele (eu am pus 500 ml) si zaharul.
Se aduce continutul oalei la fierbere. Se da focul la mic si se fierbe cu capac timp de 30 minute. Se curata spuma alba care se formeaza la suprafata la inceputul fierberii. Se verifica sa fie totul foarte bine fiert. Bobul va arata incretit pe margine, ca niste paste fierte mult prea mult vesel
Scurgeti apa de pe legume. Puneti legumele in robot. Adaugati sare, piper negru macinat, uleiul si sucul de lamaie. Mixati pana obtineti o pasta foarte fina (va fi ca o lava groasa).
Adaugati mararul tocat si mixati scurt doar pana la distribuirea omogena. Gustati piureul de sare si suc de lamaie.
Turnati piureul de bob in forme ceramice (unse cu putin ulei) sau borcanele. Lasati sa se raceasca si pastrati-l la frigider. Piureul se va "lega" la rece, astfel incat va putea fi taiat cu cutitul (va avea cam aceeasi consistenta ca a unui pate de pui cumparat) si va fi usor tartinabil. Daca ati pus tot piureul intr-o singura forma patrata, il puteti taia cubulete si scoate pe un platou.
Serviti cu lipie.
Amintirile mele din calatorii sunt legate de gusturi. Bunica avea in gradina și ne făcea mereu. Dar eu nu am sădit niciodată până acum , cumpar de la supermarket.
Este migălos dar merita
Ingrediente
Piure de bob
350 gr bob uscat (necuratat de coaja maronie; fava bean)
1 ceapa mica (cca 70 gr)
1 morcov mediu
1 cartof mediu
4 linguri ulei de masline extravirgin
1 lingura suc de lamaie
1 priza de zahar
sare, piper
Mod de preparare
Cu o seara inainte se pune bobul la inmuiat cu multa apa la temperatura camerei. A doua zi bobul ar trebui sa fie foarte umflat si sa se curete usor. Se curata de coaja exterioara maronie astfel: se desface teaca in varful cu "ochiul" negru (va puteti ajuta de un cutit) si apoi se strange din partea opusa iar bobul va aluneca usor din teaca. Ceea ce scoateti din teaca are o culoare galben-pal si se desface usor in doua. Am cantarit bobul desfacut (inmuiat) si aveam 450 gr, in caz ca reusiti sa cumparati bobul fara teaca. Procesul de curatare este migalos, dar trebuie facut, altfel piureul nu va avea o culoare foarte placuta.
Bobul curatat se pune intr-o oala. Se adauga ceapa tocata marunt, cartoful si morcovul taiati cubulete mici. Se adauga apa doar cat de abia sa cuprinda legumele (eu am pus 500 ml) si zaharul.
Se aduce continutul oalei la fierbere. Se da focul la mic si se fierbe cu capac timp de 30 minute. Se curata spuma alba care se formeaza la suprafata la inceputul fierberii. Se verifica sa fie totul foarte bine fiert. Bobul va arata incretit pe margine, ca niste paste fierte mult prea mult vesel
Scurgeti apa de pe legume. Puneti legumele in robot. Adaugati sare, piper negru macinat, uleiul si sucul de lamaie. Mixati pana obtineti o pasta foarte fina (va fi ca o lava groasa).
Adaugati mararul tocat si mixati scurt doar pana la distribuirea omogena. Gustati piureul de sare si suc de lamaie.
Turnati piureul de bob in forme ceramice (unse cu putin ulei) sau borcanele. Lasati sa se raceasca si pastrati-l la frigider. Piureul se va "lega" la rece, astfel incat va putea fi taiat cu cutitul (va avea cam aceeasi consistenta ca a unui pate de pui cumparat) si va fi usor tartinabil. Daca ati pus tot piureul intr-o singura forma patrata, il puteti taia cubulete si scoate pe un platou.
Serviti cu lipie.
Comentarii
Trimiteți un comentariu