Salata de vinete cu dovlecei
Nu am făcut niciodată o salată de vinete cu dovlecei, înaintea zilei de azi. Doar că e o treabă cum nu se poate mai simplă și dacă mi-a reușit mie, e sigur că vă va reuși și vouă. Această variantă de salată de vinete cu dovlecei, care sunt întotdeauna ieftini, e, deci, binevenită.
Ingrediente
7-8 vinete
1 dovlecel mediu
150 ml. ulei de floarea soarelui sau 150 de grame de maioneză sau 1-2 gălbenușuri foarte proaspete și 130 ml. de ulei
1 ceapă mică, tocată foarte fin
1 linguriță cu vârf de muștar
sare după gust
Mod de preparare salată de vinete cu dovlecei
Coacerea vinetelor și dovlecelul. Vinetele se aleg să aibă coaja neagră și lucioasă, ușor pufoase la atingere. Mai multe secrete despre alegerea celor mai bune vinete pentru salată găsiți aici. Dovlecelul să fie cam de mărimea unei vinete, deci folosim 60-66% vinete și 40-33% dovlecei. Spălăm bine legumele, le zvântăm și le punem la copt pe o suprafață bine încinsă (plită, disc, grătar etc). Vinetele e indicat să se înțepe cu furculița, în caz contrar ar putea exploda în timpul coacerii.
Coacem legumele de jur împrejur până ce coaja se carbonizează pe alocuri, ceea ce le va da gustul caracteristic de afumat. Ca să fie gata, nu doar că trebuie să aibă coaja arsă, ci trebuie ca miezul să fie foarte moale, de la codiță și până la vârf. Ei bine, vinetele vor fi gata înaintea dovlecelului. Pregătim un castron peste care așezăm o sită de material plastic. Așezăm vinetele pe un tocător și, cu ajutorul unei linguri, despicăm coaja și scobim miezul copt, punându-l la scurs în sita pregătită.
Curatare vinete coapte
Miezul de dovlecel se va înmuia ceva mai greu, dar când va fi gata, îl scobim la fel ca pe vinete și îl adăugăm în sită.
Atât vinetele, cât și dovlecelul, se lasă să se scurgă bine de lichid, în sită. În cazul vinetelor, pentru a elimina zeama amară, în cazul dovlecelului, pentru a scăpa de excesul de apă.
Pentru salata de vinete cu dovlecei, la fel ca pentru oricare altă salată de vinete, odată ce legumele coapte s-au scurs bine de lichid, se toacă mărunt de tot.
Se transferă vinetele și dovlecelul, răcite până la temperatura camerei și tocate mărunt, într-un castron. De aici încolo, sunt posibile câteva abordări diferite.
a) Eu adăugat muștarul și am turnat în fir foarte subțire, ca pentru maioneză, în timp ce am mixat cu mixerul.
Picătură cu picătură, uleiul s-a încorporat complet și am obținut această salată/pastă cremoasă și deschisă la culoare. Am adăugat ceapa foarte fin tocată.
Am asezonat salata cu sare după gust și am dat-o la rece pentru o oră înainte de servire.
b) O alternativă mai comodă este să se amestece salata de vinete cu dovlecei cu 150 de grame de maioneză, adăugându-se apoi ceapa, muștarul și sare după gust. Puteți folosi o maioneză clasică sau una rapidă, una preparată cu gălbenuș fiert sau chiar una vegetală.
c) O altă posibilă abordare este să se pregătească salata așa cum am arătat la rețeta de salată de vinete românească. În acest caz, în vinetele și dovlecelul coapte și tocate se vor adăuga 1-2 gălbenușuri și muștarul și se vor mixa cu 130 ml. de ulei de floarea soarelui, adăugat picătură cu picătură. La final, firește, se adaugă ceapa și sare după gust.
În oricare dintre variante, asezonați după plac salata de vinete cu dovlecei și bucurați-vă de ea, are un gust excelent!
Pofta bună
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept
Comentarii
Trimiteți un comentariu