Chifle cu lapte
Chifle cu lapte
Reteta este de la prietena mea Elena Georgeta căruia ii mulțumesc pentru toate rețetele pe care le împarte cu noi, sunt foarte bune și gustoase. Mulțumesc draga mea.
Ingrediente:
600 gr faina
300 ml lapte
50 gr zahar
50 gr unt
1 ou
1 lingurita sare
7 gr drojdie uscata
seminte de in
chimen negru
Mod de preparare:
Puneti faina intr-un vas impreuna cu sarea, zaharul si drojdia uscata. Adaugam untul topit, oul batut usor si laptele caldut putin cate putin.
Framantam pana obtinem un aluat compact care nu se mai lipeste de maini. Daca este prea moale mai adaugati faina, daca este prea vartos adaugati lapte. Lasati la dospit pana isi dubleaza volumul apoi il rasturnati pe suprafata de lucru unsa cu o pelicula fina de ulei.
Impartiti in 8 aluatul, sau daca vreti chifle mai micute in 10.
Modelati chiflele si le asezati in tava tapetata cu hartie de copt. Lasati la dospit 30 minute.
Ungeti cu apa toata suprafata chiflelor si presarati semintele. Puteti folosi orice alte seminte: mac, susan, chimen, depinde ce va place sau ce aveti la indemana.
Dam la cuptorul preincalzit la 200 gr pentru 30 minute. Eu am folosit si functia de ventilatie.
Daca veti pastra chiflele acoperite cu folie alimentara vor ramane moi si pufoase cateva zile.
Ψωμάκια με γάλα
συστατικά:
600 γρ αλεύρι
300 ml γάλα
50 γρ. Ζάχαρη
50 γρ. Βούτυρο
1 ή
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
7 γρ. Ξηρή μαγιά
Λιναρόσπορος
μαύρο κύμινο
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, ελαφρά χτυπημένο αυγό και ζεστό γάλα σιγά-σιγά. Ζυμώστε μέχρι να πάρετε μια συμπαγή ζύμη που δεν κολλάει πλέον στα χέρια σας. Εάν είναι πολύ μαλακό, προσθέστε περισσότερο αλεύρι, αν είναι πολύ μαλακό, προσθέστε γάλα. Αφήστε να φουσκονι έως ότου διπλασιαστεί ο όγκος και, στη συνέχεια, γυρίστε το πάνω στην επιφάνεια εργασίας που έρχεται λαδοσςι με λάδι
Χωρίστε τη ζύμη σε 8, ή αν θέλετε μικρότερα ψωμάκια σε 10.
Διαμορφώστε τα ψωμάκια και τοποθετήστε τα στο δίσκο με χαρτί ψησίματος. Αφήστε να ανέβει για 30 λεπτά.
Λιπάνετε ολόκληρη την επιφάνεια των κουλουριών με νερό και πασπαλίζουμε τους σπόρους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλους σπόρους: παπαρούνα, σουσάμι, κύμινο, ανάλογα με το τι σας αρέσει ή τι έχετε στο χέρι.
Βάλτε στον προθερμασμένο φούρνο στα 200 βαθμούς για 30 λεπτά
Comentarii
Trimiteți un comentariu