Salata de vinete (greceasca)
Vinetele mă duc cu gândul la copilărie, când mergeam cu toată familia la pădure
pentru a le coace la grătar. Era încă plăcut afară, dar nu dogoritor, fiind sfârșit de
vară. Așa că atunci când gust salata de vinete, simt aroma de fum a lemnelor culese din pădure, mirosul frunzelor uscate de început de toamnă.
Românii obișnuiesc să gătească vinetele în mod tradițional cu amestec de
maioneză, ceea ce le face să își piardă din aroma plăcută, proprietățile benefice
și le transformă în alimente hipercalorice. Imaginează-ți că o lingură de ulei are
100 kcal și la câteva porții de vinete se folosesc la rețeta tradițională 100ml de
ulei = 1000 kcal.
Prima dată când am mâncat vinete gătite altfel a fost în Grecia. Nu numai că
sunt mai gustoase și cremoase, dar și mai sănătoase. Vinetele contribuie la
scăderea LDL-colesterolului și astfel la sănătatea inimii. Combinate cu ulei de
măsline își sporesc proprietățile benefice și te ajută să îți menții silueta.
Eu pregătesc salata de vinete pentru micul dejun pentru că mă ajută să
încep ziua cu o masă sănătosă. .
Ingrediente
4 vinete mici sau 3 potrivite
300g iaurt grecesc 8% grăsime
1 cățel de usturoi
2 lingurițe ulei de măsline extra virgin
Zeama de la 1/2 lime
Sare de mare după gust
Mod de preparare:
Se spală vinetele și se înțeapă cu furculiță din loc în loc
Se pun în tava în cară am pus hârtie de copt
Se coc timp de 1 oră la cuptor la 180°C.
Când sunt gata, se presară cu sare, se pun în punga și se lasă la răcit timp de 30 de minute.
Se decojesc, Se pun în castron sa se scurgă.
se mărunțesc cu un cuțit din inox pe un fund de lemn.
Se adaugă iaurtul rece, zeama de lime, usturoiul zdrobit și sare după gust.
Se amestecă și se pun la rece până la servire.
Le poți servi cu pâine integrală de secară prăjită sau Rondele de orez expandat și roșii sau ardei
Poftă bună!
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept
Comentarii
Trimiteți un comentariu