Mucenici moldovenești
Mucenici moldovenești de post
Pentru ca tot suntem în post, am făcut zilele trecute cozonacul pufos de post și a ieșit foarte bun, asadar am făcut din același aluat și mucenici de post
Ingrediente
Pentru aluat
1 kg făină albă tip 000
80 gr drojdie proaspătă
500 ml suc de portocale
200 gr zahăr
160 ml ulei
4 plicuri zahăr vanilat
coajă rasă de lămâie sau portocale
2 linguriţe rase de sare
Pentru decor
Miere
400 gr nucă măcinată
Coaja de portocale
Vanilie
Mod de preparare
Amesteci sucul de portocale cu zahărul şi pui într-un vas la încălzit. Apoi, în acest amestec călduţ adaugi drojdia şi laşi la dospit într-o gaură făcută în făina cernută înainte într-un vas. Când drojdia începe să „fiarbă“, adaugi şi zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie/portocale, sarea şi amesteci bine cu toată făina. Dacă mai este nevoie de lichid, pui apă sau suc de portocale încălzit. Aluatul obţinut trebuie să fie elastic, nu foarte tare.
Amestecam nuca măcinată cu vanilie și coaja de portocala
Acoperi ligheanul cu aluat cu un prosop curat şi laşi o oră la dospit, până când îşi dublează volumul. Apoi, cu mâinile unse cu ulei, împarţi aluatul în 16 bucăți egale, și fiecare parte o întindem ca un șnur apoi facem un opt.
Pentru ca tot suntem în post, am făcut zilele trecute cozonacul pufos de post și a ieșit foarte bun, asadar am făcut din același aluat și mucenici de post
Ingrediente
Pentru aluat
1 kg făină albă tip 000
80 gr drojdie proaspătă
500 ml suc de portocale
200 gr zahăr
160 ml ulei
4 plicuri zahăr vanilat
coajă rasă de lămâie sau portocale
2 linguriţe rase de sare
Pentru decor
Miere
400 gr nucă măcinată
Coaja de portocale
Vanilie
Mod de preparare
Amesteci sucul de portocale cu zahărul şi pui într-un vas la încălzit. Apoi, în acest amestec călduţ adaugi drojdia şi laşi la dospit într-o gaură făcută în făina cernută înainte într-un vas. Când drojdia începe să „fiarbă“, adaugi şi zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie/portocale, sarea şi amesteci bine cu toată făina. Dacă mai este nevoie de lichid, pui apă sau suc de portocale încălzit. Aluatul obţinut trebuie să fie elastic, nu foarte tare.
Amestecam nuca măcinată cu vanilie și coaja de portocala
Acoperi ligheanul cu aluat cu un prosop curat şi laşi o oră la dospit, până când îşi dublează volumul. Apoi, cu mâinile unse cu ulei, împarţi aluatul în 16 bucăți egale, și fiecare parte o întindem ca un șnur apoi facem un opt.
Asa facem cu tot aluatul.
Aşezam mucenicii in tava bine unsă cu ulei şi tapetată cu făină (sau căptuşită cu hârtie de copt) şi mai lasam încă o oră la crescut, la temperatura camerei, tot acoperit cu un prosop curat.
Preincalzim cuptor.
Băgăm în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius şi lăsăm la copt 35-50 de minute. După o jumătate de oră, este bine să verifici dacă sunt destul de copţi cu ajutorul unui băţ pentru frigărui.
Scoatem din cuptor și ungem mucenici cu miere, apoi presaram nuca amestecata cu vanilie și coaja de portocala.
Se servesc imediat, dar dacă ii lași sa se raceasca un pic sunt și mai gustoși.
Pofta bună
Post ușor și plin de milostenie
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept
Comentarii
Trimiteți un comentariu