Pâine integrala
Pâinea integrală păstrează fibrele şivitaminele, iar din cea albă nu mai rămâne decât amidonul. Ambele au acelaşi număr de calorii, dar mai important este ca indicele glicemic să fie mic.
S-a spus că îngraşă, că este vinovată pentru toate bolile, că nu mai este "la modă". În ultimii ani, pâinea a fost intens blamată, iar "nebunia" dietelor anticarbohidraţi i-a convins pe mulţi chiar să renunţe la pâine. Cea care "îşi merită soarta" este doar pâinea albă, clasica franzelă, "ultrarafinată", golită de fibre şi nutrienţi. Din marea de sortimente, pâine integrală, inter mediară, îmbogăţită cu se minţe, graham, secară, omul de rând abia dacă ştie pe care să o aleagă. Medicii spun că pâinea consumată "cu cap" nu îngraşă, fie albă, fie neagră, dar pâinea neagră vine cu ceva în plus: fibre, vitamine şi minerale. În plus, e mai săţioasă. Indicele glicemic, mai important decât caloriile "Este falsă ideea că pâinea prosteşte. Pâinea trebuie considerată un aliment de sine stătător. S-a încetăţenit obiceiul de a consuma pâine în dieta zilnică. Ea trebuie adăugată atunci când calculăm caloriile. Diferenţa dintre pâinea albă şi cea integrală nu se simte la calorii, ci la cantitatea de fibre, vitamine şi minerale şi la indicele glicemic, vinovat de fluctuaţiile de zahăr. "Indicele glicemic reprezintă viteza cu care se descarcă zahărul în sânge, iar cu cât viteza este mai mare, cu atât cantitatea de insulină secretată este mai mare. Astfel apar fluctuaţii de energie, kilograme în plus, dereglări ale metabolismului (diabet de gradul II)", adaugă nutriţionistul. Pâinea albă are un indice glicemic atât de mare (70) încât organismul aproape că nu mai face diferenţa între aceasta şi zahăr. În schimb, pâinea integrală are un indice mai mic (50) şi se asimilează mai greu, la fel ca în cazul cofeinei din ceai. Pâine intermediară - pentru cei sănătoşi, pâine neagră - pentru cei cu tranzit încetÎn trecut, pâinea neagră era considerată pâinea săracilor, iar cea albă era pentru cei avuţi. Azi, rolurile s-au inversat: pâinea albă a devenit "pâinea săracului", procesul de fabricare fiind mai ieftin. Pâinea albă este însă dezechilibrantă, întrucât ajunge să conţină aproape doar amidonul din bobul de grâu. "De departe, cea mai mare pierdere este cea de fibre. Alţi nutrienţi pierduţi în procesul de rafinare sunt vitamina B1, şi aşa foarte rară în alimentaţia noastră, vitamina E (germenele de grâu), minerale (fier, fosfor, potasiu), urme de proteine". Cea mai bună pâine, pentru cei care nu suferă de vreo boală în mod special şi cărora nu le place gustul de pâine neagră, este pâinea intermediară, din care se scoate o treime din tărâţe. Pentru cei cu probleme de tranzit , pâinea neagră este cea mai indicată, iar pentru cei cu activitate fizică mai intensă, pâinea cu seminţe, pentru că, deşi este mai sănătoasă, are mai multe calorii. Pâinea de secară combinată cu orz şi ovăz de regulă conţine fibre speciale.
In ultima perioada, nutritionistii au inceput sa pledeze pentru folosirea painii din faina neagra, cu tarate, cu secara, si sa recomande evitarea painii din faina alba care permite stocarea in organism a grasimilor. Faina, cu cat este mai rafinata, cu atat isi pierde mai mult din continutul de fibre si de nutrimente. Numita de cand se stie si ,,painea saracului“ din considerente pur financiare, painea neagra demonstreaza o data in plus ca si cu bani mai putini se poate cumpara sanatate. Recomandata in tratamentul obezitatii, acest tip de paine are si alte conotatii terapeutice mai putin cunoscute. Francezii au demonstrat ca painea neagra faciliteaza o rezolvare rapida a problemelor digestive, ajutind in tratarea cancerului de colon. in plus, cei care o consuma se pot lauda cu o stare de vioiciune si un tonus de invidiat. in schimb, un studiu publicat in International Journal of Cancer subliniaza faptul ca persoanele care mananca prea multa paine alba sunt mai expuse pericolului de a face cancer de rinichi.
Pâinea de casă este și cea mai bună, mai ales că este caldă și proaspătă la fiecare masă. Pâinea neagră este una dintre cele mai sănătoase, așadar află aici rețeta pentru pâinea de casă cu făină neagră.
Ingrediente
700 gr de făină neagră
1 cubulet drojdie proaspătă
1 lingură zahăr brun
1 lingură ulei
1 linguriță de sare
600 de ml de apă caldă sau cat cere aluatul
Mod de preparare
Făina neagră se pune într-un castron mai mare sau chiar lighean. În mijloc se prepară maiaua, punând drojdia, zahărul brun, puțină apă caldă și puțină făină și se lasă vreme de 10 minute. Acestea toate se amestecă și se omogenizează cu maiaua și restul de făină. Nu este neapărat necesar să fie frământată, important este să se formeze un aluat elastic. Cu făina neagră se lucrează mai ușor, deoarece făina conține și tărâțele, astfel aluatul se leagă mai ușor și mai bine. Cel mai rău se poate ca acest aluat să ceară mai multă apă.
După ce se termină cu frământatul în cazul în care alegeți să frământați, se lasă la crescut cam 30 de minute. După jumătate de oră, se pun pâinile în tavă specială unsă cu ulei, se preasară sare de mare și se lasă la cuptorul preîncins. Se țin între 45 și 60 de minute în funcție de cuptor.
Pofta bună
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept
Comentarii
Trimiteți un comentariu