Branza sărată cu lapte de vaca
Te-ai gândit până acum că este atât de simplu să faci brânză la tine acasă? Se face ușor și ai nevoie de puține ingrediente
Ingrediente
8 litri de lapte de vacă nepasteurizat (lapte de țară)
cheag de lapte sau pastile de calcliu
3 linguri oțet
Sare dizolvată în apă (dacă vrei ca brânza să iasă sărată).
200 ml lapte batut
1 metru de tifon curat, sterilizat.
Mod de preparare
Pune laptele la încălzit în oală și lasă-l pe foc mediu până ajunge la o temperatură de aproximativ 35 de grade Celsius. Adaugă laptele bătut și oțetul. Lasă laptele să stea câteva minute, însă temperatura trebuie să rămână constantă (poți pune oala la cuptor, dacă este doar puțin cald.Dizolvă pastilele de calciu lactic in lapte și lasă la temperatura de 35 de grade Celsius constantă timp de o oră. Laptele se va închega și este bun de mutat în tifon. Îți dai seama că laptele s-a închegat destul când tai cu cuțitul și nu se ”lipește” la loc, iar tăietura până la fundul oalei este curată.Așază tifonul în 3-4 straturi într-o strecurătoare mare, așezată pestre o oală care va colecta zerul. Toarnă laptele închegat în tifon. Poți pune o greutate deasupra, ca zerul să se scurgă de tot (sau poți atârna tifonul de undeva, însă nu uita să pui dedesubt o oală care să colecteze zerul. Lasă peste noapte.Dacă vrei s-o sărezi, dizolvă 200 g de sare în apă plată, într-o oală încăpătoare. Așază brânza în saramură și las-o peste noapte sau mai multe zile, până ajunge destul de sărată. Dacă plutește brânza, presară sare pe deasupra.
Comentarii
Trimiteți un comentariu