Poale n brau


 Este una dintre cele mai cunoscute rețete tradiționale românești şi se pregătește foarte ușor, cu puține ingrediente. Denumirea de „poale-n brâu“ vine de la modul de împachetare a compoziției în aluat, care se face dinspre margine spre centrul brânzoaicei, pliindu-se puțin peste aceasta, astfel încât compoziția să nu iasă din aluat.

Populara plăcintă ”poale în brâu” stă la baza tuturor plăcintelor românești, singura diferență făcând-o forma. Pentru a o pregăti nu avem nevoie de multe ingrediente, fiind vorba de cele deja cunoscute şi care se găsesc în fiecare gospodărie.
Ingrediente pentru aluat:
1 kg faina
3 oua
50 gr drojdie
100 gr zahar
100 ml lapte
sare
2 linguri unt
Ingrediente pentru compoziție:
350 gr branza de oaie
200 gr urda
2 oua
150 gr zahar
100 gr smântâna
Coajă de la o lămâie-după gust;
stafide ( opțional)
Mod de preparare
Vom începe prin a cerne mai întâi făina, iar apoi dizolvăm drojdia în puţin lapte cu zahăr. Adăugăm apoi ouăle în mijlocul făinei, punem drojdia şi amestecăm până când ajungem la o consistenţă medie, astfel încât să ne permită ulterior să întindem aluatul fără probleme.
Ultimul ingredient adăugat în aluat va fi untul, urmând să îl frământăm aproximativ 10-15 minute. Lăsăm aluatul acoperit 30 de minute, timp în care pregătim compoziția de brânza
Ingredientele pentru compoziție amintite anterior se pun într-un recipient şi se amestecă, iar aluatul este tăiat apoi în bucăți. Pe fiecare dintre acestea se pune o lingură de compoziție şi se pliază sub forma unui plic întors.
”Se iau colțurile şi se duc spre centrul bucății de aluat, ce trebuie tăiată sub forma unui pătrat. Aceste colțuri trebuie duse puțin peste centrul pătratului de aluat, astfel încât să nu avem surpriza că a ieșit compoziția din plăcintă”. 





 Poale n brau se aşază apoi într-o tavă unsă cu puțin ulei cu partea unde s-a făcut plierea în jos. Le lăsăm așa timp de 10 minute, după care le băgăm la cuptor, la o temperatură de 170 de grade Celsius.
Preparatul va sta la cuptor cam 30-40 de minute şi nu se va unge în prealabil cu ou şi smântână pentru că îi poate induce în eroare pe cei care îl prepară în privința coacerii poale n brau După ce scoatem brânzoaicele de la cuptor, le lăsăm alte 10 minute pentru a se înmuia şi răci puțin, iar apoi le putem servi.


Comentarii

Postări populare