Cozonaci opariti


 Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte usor, iar apoi il puteti umple cu nuca sau mac, sau alta combinatie care va e pe plac.

Ingrediente
Pentru aluat
2 kg faina   
8 galbenusuri
600 ml lapte
50 ml ulei
60 gr drojdie proaspata
200 gr unt
200 gr zahar
20 ml rom (sau esenta)
coaja rasa de la o lamaie si o portocală
1 lingurita rasa de sare
1 plic zahar vanilat
Pentru umplutura
Rahat
Nuca
Cacao
Albusuri
Mod de preparare
Umplutura
Batem albușurile spumă și apoi adaugam nuca și cacao și amestecam. Punem compoziţia in frigider până facem aluatul.
Aluat
Intr-un vas mai mare puneti 100 gr faina peste care turnati 200 ml lapte clocotiti si amestecati rapid cu un tel pentru ca sa desfaceti cocoloasele. Trebuie sa obtineti o pasta groasa.
Lasati la racit. Intre timp frecati drojdia cu o lingura de zahar pentru a se lichefia. Cand aluatul oparit e aproape rece turnati drojdia si amestecati bine. Acoperiti si dati intr-un loc caldut pentru a creste pana isi dubleaza volumul (15-20 min)
Intre timp frecati galbenusurile cu sarea 1 minut, iar apoi adaugati zaharul, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, romul, uleiul, si 100 gr unt topit, amestecati bine.
Dupa ce maiaua a crescut, turnati compozitia de galbenusuri peste ea, apoi laptele caldut si amestecati bine.
Turnati amestecul peste restul de faina si framantati aluatul 15-20 minute, pana se desprinde de pe vas si de pe degete(nu se ia cu totul de pe degete, dar se desprinde in fasii).
Nu adaugati mai multa faina chiar daca aluatul vi se pare cleios, dupa ce se pune si untul e numai bine. Dupa ce l-ati framantat turnati peste restul de 100 gr unt topit si incepeti sa impaturiti aluatul pentru a incorpora untul.
Aluatul nu se mai framanta ci doar se intorc marginile spre mijloc, formandu-se straturi de impaturire.
Cand untul a fost incorporat acoperiti vasul cu folie unsa cu ulei, sau cu un servet si dati la cald pana isi dubleaza volumul (15-20 min).
Cand si-a dublat volumul se foloseste umplutura făcută si se aseaza in forme. 


Se lasa sa creasca la cald si se coace la 180-160 grade C timp de 40-50 minute.

Cam asa arata in cuptor, poza făcută de micul meu sef print Adrian Sorin, care nu mai avea rabdare sa ii scot din cuptor sa mănânce 






Comentarii

Postări populare