Karidopita bicolora

Buna ziua
Karidopita este o prajitura cu nuci, aromata  cu scorţisoara si scaldata in sirop dulce care se face in Grecia in preajma Craciunului si  a Anului Nou. Este o prajitura mare care se face cu cateva zile inainte, deoarece se poate pastra bine acoperita si la temperatura camerei. 
Eu o fac mereu dar am realizat ca nu este scrisa pe blog așa ca uite, dar eu o fac bicolora care ne place mai mult
Ingrediente:
Pentru blat:
10 oua
1 ceasca ulei vegetal
1 / 2 cana cu lapte
2 cesti de zahar
2 linguri brandy sau coniac
coaja de la 1 lamaie
2 lingurite scortisoara macinata
1 / 4  lingurita cuisoare macinat
2 lingurite praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 cana nuci  macinate
10 linguri gris
Pentru sirop: 
2 cesti cu zahar brun
2 si 1 / 2 cesti de apa
o mica bucata baton de scortisoara
zeama  de la 1 / 2 lamaie
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la maxim. Se unge cu grăsime si faina o tava pt. copt de 22*40 dreptunghiulara sau o tava rotunda de aproximativ 32 cm în diametru unsa in prealabil cu unt. Intr-un castron mare, folosind un mixer electric bateti ouale pana cand acestea capata o culoare galben deschis (aproximativ 5 minute). Adaugati uleiul, laptele, si zaharul si amestecati bine.  Adaugati coaja  lamaie, coniacul si  amestecati pană la incorporare. Intr-un castron separat adaugati grisul , praful de copt si bicarbonatul de sodiu.Cu mixerul pe viteza cea mai mică, incorporati apoi grisul  in aluat. 
Împărțim aluatul in doua boluri.
Intr un bol punem nuci, scorțișoară și cuișoare și amestecam bine . Celălalt bol rămâne alb.Se toarna aluatul cu nuci in tava de copt, se da pentru 5 minute la cuptor , apoi punem aluatul alb  si se coace în cuptorul preîncălzit pentru 35-40 minute sau pana cand un pai de lemn introdus in  centrul  prajiturei iese uscat. Intr-o cratita medie ca dimensiune se adauga zaharul, apa si scortisoara si se aduce la fierbere pana cand scade fierband la foc mic neacoperit timp de zece minute pana cand se ingroasa putin siropul. Luati de la caldura, scoateţi scortisoara si  adaugati si sucul de lamaie. Se lasa sa se răceasca siropul la temperatura camerei dupa care se scoate prajitura din cuptor si  se toarna cu grija siropul racit peste ea cat aceasta este calda. 

Comentarii

  1. Ce frumoasă e,când ajung acasă o fac și eu pentru că toate dulciurile tale sunt super bune!te pup draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. doamna Lubita este si foarte buna , abia astept sa faceti sa vad daca va place

      Ștergere
  2. Arata super apetisant aceasta prajitura! Siguuur o voi face si eu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea Diana este foarte buna si se face usor, abia astept sa faci si sa mi spui daca iti place
      te pup

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare