Mancare de bame
Gustoasă, apetisantă, sățioasă sunt doar câteva cuvinte prin care poate fi descrisă mâncarea mâncarea de bame.
Bamele sunt legume mai puţin cunoscute de români, pentru că sunt puţini cei care au avut ocazia să guste, măcar o dată, mâncarea făcută din aceste păstăi. Bunica avea in gradina si erau asa de bune. Au un gust aparte, deşi unii spun că seamănă cu cu fasolea verde sau sparanghelul, însă dacă mâncarea de bame nu este preparată corect, are o textură mucilaginoasă.
Ingrediente
750 gr de bame,2 cepe albe, nu foarte mari,
1 ceapă roșie,
1 lingură de pastă de ghimbir,
6 – 7 căței de usturoi,
1 lămâie,
2 ardei iuți,
1 linguriță rasă de chimion măcinat,
1 linguriță rasă de coriandru măcinat,
200 de ml de apă,
4 linguri de ulei de măsline,
sare,
piper.
Mod de preparare
Înainte de preparare, bamele trebuie curăţate prin separarea pălărioarelor din dreptul codiţei, cu un cuţit. ”Pentru a nu avea consistenţa mucilaginoasă, bamele trebuie opărite înainte să fie puse la prăjit. Astfel, se pune la fiert o cantitate de aproximativ 1,5 l de apă, în care se adaugă o linguriţă de sare. După ce dă în clocot, se adaugă o ceşcuţă de oţet şi bamele care trebuie lăsate la foc numai două, trei minute, până când îşi schimbă culoarea şi se înmoaie Le spălăm, le curățăm, apoi le tăiem cotorul și vârful (la fel ca la fasolea verde). Se taie bamele în bucățele mici, de aproximativ un cm.
Luăm un vas încăpător în care punem cepele albe (tocate mărunt), dar și ardeiul iute (și acesta trebuie tocat fin), adăugăm pasta de ghimbir, usturoiul și 200 de ml de apă, o linguriță rasă de chimion măcinat, o linguriță rasă de coriandru măcinat, sarea și piperul și apoi mixăm pentru câteva minute cu ajutorul unui blender. Tăiem ceapa roșie în jumătate, apoi o tocăm feliuțe subțiri.)
Într-o crăticioară punem 4 linguri de ulei de măsline la încins, adăugăm ceapa roșie tăiată și o lăsăm până se caramelizează puțin. În aceeași oală se toarnă amestecul de ceapă, ardei și condimente. Se mai călește puțin și apoi se adaugă bucățile de bame, o cană de apă și zeama de la o lămâie.
Acoperim cu un capac, și după 10 – 12 minute, maximum, mâncarea de bame în stil indian, un preparat picant, dar extrem de delicios, este deja gata. Se poate servi alături de un pahar de vin roșu, sec.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu