vasilopita cu portocale
Buna ziua.
Vasilopita este o prajitura traditonala greceasca de Anul Nou si este asociata cu ziua Sfantului Vasile care este pe 01 Ianuarie. Potrivit traditiei grecesti Sfântul Vasile ar trebui să viziteze copiii şi să dea cadouri la fiecare 1 ianuarie spre deosebire de alte tradiţii în cazul în care Sfântul Nicolae ajunge fie pe 6 decembrie (ziua Sfantului Nicolae) sau în Ajunul Crăciunului (24 decembrie). In ziua de Anul Nou, Vasilopita se taie să binecuvânteze casa si sa aduca noroc pentru Anul Nou. Traditia spune ca trebuie sa se ascunda o moneda în aluat înainte de coacere. Cine găseşte moneda va fi persoana norocoasa a Anului. Prima felie este pt. Hristos, apoi pt. Fecioara Maria, pt. Sf. Vasile, apoi pt.casa si apoi pentru fiecare membru al familiei, precum şi pentru orice vizitator prezent la ceremonie,in ordinea vârstei.
Ingrediente:
4 cani de farina up,
2 cesti de zahar
250 gr unt nesarat
2 lingurite praf de copt
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
5 oua
150 gr. migdale
1/2 pahar coniac
Suc si coaja de la 2 portocale
zahar pudra (optional) .
Mod de preparare:
Puneti zaharul, untul topit într-un mixer si bateti pentru aproximativ 15-30 minute. Dupa aceasta adaugati bicarbonatul de sodiu, ouăle, coniac , coaja si sucul de portocale iar in final faina amestecata cu praful de copt (se toarna in ploaie nu toata o data). Bateti bine pentru a amesteca faina sa nu faca cocoloase, apoi adăugăm migdale taiate. Puneti amestecul intr-un vas termorezistent (preferabil rotund) si undeva la mijloc ascundeti o monedă invelita in folie de aluminiu. Decorati inprejur (daca va place) cu migdale iar la mijloc scrieti numarul anului care vine. Coaceti, in cuptorul preincalzit ,timp de aproximativ o oră sau până cand capata o culoare aurie frumoasa la suprafata (incercati cu un pai de lemn daca iese curat inseamna ca s-a facut aluatul). Ar fi bine sa nu deschideti cuptorul pana cand nu este gata. Se scoate din cuptor si se lasă sa se raceasca. Se presara cu zahar pudra (opţional) .
Vasilopita este o prajitura traditonala greceasca de Anul Nou si este asociata cu ziua Sfantului Vasile care este pe 01 Ianuarie. Potrivit traditiei grecesti Sfântul Vasile ar trebui să viziteze copiii şi să dea cadouri la fiecare 1 ianuarie spre deosebire de alte tradiţii în cazul în care Sfântul Nicolae ajunge fie pe 6 decembrie (ziua Sfantului Nicolae) sau în Ajunul Crăciunului (24 decembrie). In ziua de Anul Nou, Vasilopita se taie să binecuvânteze casa si sa aduca noroc pentru Anul Nou. Traditia spune ca trebuie sa se ascunda o moneda în aluat înainte de coacere. Cine găseşte moneda va fi persoana norocoasa a Anului. Prima felie este pt. Hristos, apoi pt. Fecioara Maria, pt. Sf. Vasile, apoi pt.casa si apoi pentru fiecare membru al familiei, precum şi pentru orice vizitator prezent la ceremonie,in ordinea vârstei.
Ingrediente:
4 cani de farina up,
2 cesti de zahar
250 gr unt nesarat
2 lingurite praf de copt
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
5 oua
150 gr. migdale
1/2 pahar coniac
Suc si coaja de la 2 portocale
zahar pudra (optional) .
Mod de preparare:
Puneti zaharul, untul topit într-un mixer si bateti pentru aproximativ 15-30 minute. Dupa aceasta adaugati bicarbonatul de sodiu, ouăle, coniac , coaja si sucul de portocale iar in final faina amestecata cu praful de copt (se toarna in ploaie nu toata o data). Bateti bine pentru a amesteca faina sa nu faca cocoloase, apoi adăugăm migdale taiate. Puneti amestecul intr-un vas termorezistent (preferabil rotund) si undeva la mijloc ascundeti o monedă invelita in folie de aluminiu. Decorati inprejur (daca va place) cu migdale iar la mijloc scrieti numarul anului care vine. Coaceti, in cuptorul preincalzit ,timp de aproximativ o oră sau până cand capata o culoare aurie frumoasa la suprafata (incercati cu un pai de lemn daca iese curat inseamna ca s-a facut aluatul). Ar fi bine sa nu deschideti cuptorul pana cand nu este gata. Se scoate din cuptor si se lasă sa se raceasca. Se presara cu zahar pudra (opţional) .
Comentarii
Trimiteți un comentariu